waterdruppel

Dagboek van een partnership - deel 1

Vorig jaar sloot het Duffelse Nature Solutions een partnership met Protos vzw, een ngo die zich inzet voor rechtvaardig, duurzaam en participatief waterbeheer in Noord en Zuid.

Voor ten minste drie jaar zal het bouwbedrijf zijn kennis en expertise in verantwoord waterverbruik gratis inzetten voor een project in Zuid-Benin. “De waterproblematiek is een mondiaal gegeven en daar zijn we mee begaan”, vertelt zaakvoerder Jurgen Van Rompaey.

MVO Vlaanderen volgt het traject en belicht gedurende de volgende maanden de leermomenten.

Deel 1: de partijen en het project

“Mijn interesse in de klimaatproblematiek ligt aan de basis van Nature Solutions. Binnen het domein van duurzaam waterbeheer willen we onze kennis en ervaring zo breed mogelijk inzetten. Ik ga daarom in Zuid-Benin een project mee begeleiden rond het optimaal gebruik van regenwater en het reduceren van het verbruik van leidingwater.

Vooral de doelstellingen die Protos vooropstelde, spraken ons aan. Het project biedt niet alleen hulp aan individuen, maar ook aan grotere gemeenschappen en bedrijven. Het gaat over de optimalisatie van een integraal waterbeheer, wat net onze expertise is. Door die kennis aan te reiken, hopen we een bijdrage te kunnen leveren aan de bescherming van de plaatselijke watervoorraden en ecosystemen.”

Projectbezoek 2016

“Deze zomer bezoek ik het project. Ik zal de waterpunten en de sanitaire infrastructuur in de departementen Mono en Couffo gaan bekijken. De bedoeling is om zo nog een beter zicht te krijgen op de eventuele problemen waarvoor we een oplossing kunnen bieden. Het stelt ons in staat om zo een directe bijdrage te leveren aan de fundamentele basisbehoeften en rechten van mensen uit ontwikkelingslanden. Toegang tot drinkwater, sanitair en water voor de landbouw vinden we iets heel essentieel. Daarom willen we ons engageren. Jaarlijks zullen we naast onze knowhow ook een financiële bijdrage leveren als partner.”

Over Nature Solutions

“Wij begeleiden ondernemingen die het volledige waterbeleid van hun bedrijfsgebouwen en -terreinen willen optimaliseren. Zowel bij nieuwbouwprojecten als bestaande bedrijfssites. In functie van de beste milieu-impact reiken we oplossingen aan, met de nadruk op verantwoord waterverbruik én een gezonde waterfactuur.

Daarom ontwikkelden wij een totaalpakket aan watergerelateerde diensten, waaronder het aanleggen van gescheiden rioolstelsels, de bouw van buffer- en opslagvoorzieningen, de installatie van pomp- en recuperatiesystemen, of het plaatsen van olie- en vetafscheiders. We zorgen ook voor de aanleg van bestrating zodat regenwater kan infiltreren. Het voeden van waterlagen begint bij infiltratie van regenwater in de bodems. Daarnaast voorzien we studiewerk, projectplanning en -opvolging, onderhoud, en service na verkoop.”

Over Protos vzw

Protos is een ngo voor ontwikkelingssamenwerking die zich inzet voor een rechtvaardig, duurzaam en participatief waterbeheer in Noord en Zuid. Zij willen helpen bij duurzame en bevrijdende processen die geïntegreerd zijn in de plaatselijke cultuur en sociale omstandigheden. Deze moeten zorgen voor een beter welzijn van de kansarme bevolkingsgroepen in het Zuiden. Hun focus op water omvat drinkwater, sanitaire voorzieningen, vorming rond hygiëne en water voor landbouw. Om de werking te ondersteunen maakt Protos werk van partnerschappen op lange termijn met organisaties uit het Zuiden en het Noorden.

Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
18 februari 2016
Terug naar boven
Terug naar boven