Dagboek van een campagne - deel 3

Via het Burgemeestersconvenant scharen steden en gemeenten zich mee achter de Europese doelstelling om de CO2-uitstoot met minstens 20% terug te dringen tegen 2020. Het energieverbruik in overheidsgebouwen verminderen is één van de wegen naar het bereiken van die doelstelling.

Via het project Save@work ondersteunt Arbeid & Milieu (A&M) deze uitdaging. Eén jaar lang gaan ruim 9000 werknemers in 180 kantoorgebouwen verspreid over negen Europese landen de strijd aan om zo veel mogelijk energie te winnen via gedragsverandering.

In deze dagboekreeks leest u hoe de campagne verloopt in 21 overheidskantoren in de provincie Vlaams-Brabant.

Aan de slag

Gewapend met heel wat informatie over energie besparen en een actieplan per gebouw gingen de energieteams aan de slag.

De eerste uitdaging voor de teams was om al hun  collega’s te informeren over de deelname van hun gebouw aan de strijd om een jaar lang samen energie te winnen.

Het energieteam van het stadhuis van Diest ging creatief aan de slag met het gegeven dat ze niet zomaar alle collega’s konden samenroepen en dat ze evenmin gebruik konden maken van een bestaand evenement of bestaande vergadering om de campagne te lanceren.

Het resultaat is dit filmpje, dat mooi het opzet van de wedstrijd samenvat. Het was een leuke activiteit voor het energieteam en het resultaat werd positief onthaald door de collega’s: “ze vonden het best wel grappig”, getuigt Ellen Lens, energieteamleider in Diest.


Hoe neemt het energieteam haar collega’s mee op sleeptouw?

De positieve sfeer die het filmpje uitstraalt is cruciaal om collega’s mee te krijgen. We weten allemaal dat het opgeheven vingertje weinig zoden aan de dijk brengt.

Gedrag is het resultaat van fast thinking, dat wat je doet zonder er bij na te denken, leerde gedragskundige Fran Bambust ons op het startmoment.

Daar maakten de energieteamleden kennis met het letterwoord EAST dat stelt dat je het 'juiste' gedrag kan bevorderen door de nodige actie 'Eenvoudig, Aantrekkelijk, Sociaal en/of Tijdig' te maken.

We geven enkele concrete toepassingen die door de energieteams werden gerealiseerd.

  • Eenvoudig: het energieteam van Liedekerke maakte een handleiding, om de collega’s te helpen om het energiebeheer van hun computer zo in te stellen dat er geen overbodige energie verbruikt wordt. Dat is twee maal ‘eenvoudig’: de handleiding helpt de collega’s én nadien doen de standaardinstellingen voor hen het nodige werk.

    In meerdere gebouwen zijn er - bijvoorbeeld in de vergaderzalen - veel lichtschakelaars. Ze labelen maakt het voor de gebruikers eenvoudiger om de lichten te doven bij het verlaten van de zaal.
     
  • Aantrekkelijk: in Tremelo ging het energieteam zeer creatief aan de slag met de wekelijkse energietip: die verscheen iedere ochtend als pop-up op alle computers die werden aangezet in het gebouw.

    Het energieteam veranderde de tip wekelijks en zorgde voor opvallende (bewegende) afbeeldingen. Dat trekt de aandacht en maakt het aantrekkelijk.
     
  • Sociaal: het energieteam van Asse laat weten dat de schepen die mee aan de kar trekt voor hen een grote meerwaarde is. Het filmpje waarmee ze in Diest de campagne lanceerden, zet duidelijk het goede voorbeeld en het wij-gevoel in de kijker, wat voor een positieve uitstraling zorgt.

    Verschillende deelnemende gebouwen organiseerden halverwege het wedstrijdjaar een picknick om de collega’s samen te brengen en te bedanken voor hun inzet voor de wedstrijd.
     
  • Tijdig: een actie is tijdig als die op de juiste plaats én het juiste moment plaatsvindt. Een affiche ‘neem vandaag eens de trap’ hang je beter naast de lift dan bijvoorbeeld in de kantine of op het toilet.

    Het energieteam van Leuven organiseerde een liftarme week in het stadskantoor, waarbij ze de liften versierden met afbeeldingen die het gebruik van de lift moest ontraden. Deze 'tijdige' actie doet mensen twee keer nadenken voordat ze de lift nemen.

Dit is slechts een fractie van de vele acties en technische maatregelen die de energieteams ondernamen om samen energie te winnen.

 

www.saveatwork.be - gefinancierd door EU Horizon 2020 (Grant Agreement 649660) - projectcoördinatie in België: Arbeid & Milieu
Meer info over de campagne, haar deelnemers en hun acties vindt u op www.saveatwork.be
.