Crowdfunding 5.000 mensen maakt productie eerlijke telefoon mogelijk

Fairphone heeft zijn eerste mijlpaal bereikt: ruim 5.000 mensen bestelden in slechts drie weken tijd online een nieuwe smartphone. Daardoor kan de productie van deze telefoon van start gaan. De klanten betaalden 325 euro en ontvangen het toestel dit najaar. De Fairphone bevat alleen mineralen uit conflictvrije, gecertificeerde mijnen. Bovendien wordt tijdens het productieproces gestreefd naar het naleven van goede arbeidsomstandigheden en milieunormen.

“5.000 mensen die 325 euro neertellen voor een telefoon die ze nog niet eens zelf hebben kunnen vasthouden: dat betekent dat het hier om meer gaat dan alleen een telefoon”, aldus Bas van Abel, oprichter en CEO van Fairphone. “Mensen investeren in verandering. Daarmee laten ze zien dat je samen in staat bent complexe productieketens inzichtelijk te maken en de wijze waarop producten tot stand komen te veranderen.”

Door crowdfunding blijft Fairphone onafhankelijk

Het halen van de doelstelling van 5.000 telefoons is een belangrijk moment voor Fairphone: het bewijst dat er vraag is naar producten die rekening houden met de maatschappelijke en milieufactoren die gepaard gaan met de productie ervan.

De intekenaars konden vóór de lancering hun stem uitbrengen voor een definitief ontwerp en zijn samen met het 8-koppige start-up team instrumenteel geweest bij het verspreiden van de boodschap. Door het project te financieren met behulp van crowdfunding kan Fairphone onafhankelijk blijven en beginnen met de productie zonder dat daarvoor investeringen van buitenaf nodig zijn.

Innovatieve social enterprise

“Fairphone bewijst dat een innovatieve social enterprise werkelijke systeemverandering kan realiseren”, zegt Willemijn Verloop, oprichter van Social Enterprise NL. “Zelfs in de telefonie. Het is geweldig dat mensen kiezen voor een eerlijk alternatief.”

De eerste toestellen van Fairphone bevatten conflictvrij tin en tantaal uit de Democratische Republiek Congo. Ze worden in elkaar gezet in een fabriek waar de arbeiders dankzij een speciaal opgericht fonds verzekerd zijn van een fatsoenlijk loon.

Gemakkelijk te repareren

Fairphone is een krachtig Android-toestel met een besturingssysteem met root access. Het toestel is geschikt voor Dual SIM, gemakkelijk te repareren en voorzien van de belangrijkste componenten. Reserveonderdelen zullen verkrijgbaar zijn via de Fairphone-verkoopkanalen. Fairphone geeft openheid over het materiaalgebruik, kostenspecificaties en zijn belangrijkste toeleveranciers. Voorverkoop van de eerste productieserie van 20.000 smartphones gaat via de website.

Bron: duurzaamnieuws.nl

Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
10 juni 2013
Meer info
Fairphone
Terug naar boven
Terug naar boven