Cradle to cradle afvalbak maakt intrede in kantoren

Label van sorteren

In een doorsnee kantooromgeving wordt ongeveer veertig procent van het kantoorafval gerecycleerd. Veel te weinig vond EcoSmart, een dochteronderneming van Van Gansewinkel. Want … afval bestaat niet.

Het leidde tot de ontwikkeling van de afvalbak ‘SmartBin’ die het restafval tot twintig procent terugdringt. De nieuwste versie 3.0 is zelfs cradle to cradle. “We verkopen deze niet, maar bieden hem aan in een circulair model”, vertelt Stef Denayer, sales manager bij EcoSmart.

In elk kantoor zie je afvalemmertjes. Soms met een gescheiden luik voor papier. Gemiddeld bedraagt het restafval zestig procent. En vaak ontbreekt een doordacht afvalbeleid.

“Terwijl je afval gemakkelijk een tweede leven kunt geven door het bij de bron te sorteren. Dat zette ons aan het denken. We ontwikkelden de SmartBin 1.0, een sorteereiland per vier of vijf kantoormedewerkers. Het telt een compartiment voor papier, restafval, bekertjes en organisch afval.”

Inclusief karren

EcoSmart omzeilt een obstakel met de SmartBin . “Vaak worden vuilnisemmers met gescheiden compartimenten opgehaald door een poetsfirma, die dan achteraf het afval terug samen in een zak steekt. Wij hebben toen gezegd: de ophaling doen we voortaan zelf. We ontwikkelden speciale inzamelkarren op basis van onze eigen ervaringen en sensibiliseren het personeel met onze getrainde EcoStewards.”

“Of bedrijven meteen mee zijn in ons verhaal? Zeker. Door beter te sorteren, is er minder restafval, wat de duurste fractie is voor een bedrijf. Meer recycleerbare stromen geeft dus een financieel voordeel. Daarnaast verliest een poetsfirma veel tijd om alle afzonderlijke afvalbakjes leeg te maken. Een centraal sorteereiland levert een tijdsbesparing op.

Het enthousiasme bij bedrijven was dus meteen groot, maar toch bleek het in de praktijk moeilijker implementeerbaar. We wilden namelijk de lediging van de SmartBin weghalen bij de poetsfirma’s. Dat was een struikelblok voor veel bedrijven aangezien zij met hen contracten hebben. De poetsfirma’s wilden die dienst wel aan ons laten, maar hun tarieven voor de bedrijven bleven hetzelfde. Dus weg voordeel. Een totaaloplossing hebben we nog steeds niet gevonden.”

SmartBin 3.0 eerste C2C afvalbak ter wereld

Toch zet EcoSmart door. Met de SmartBin 3.0 lanceerden ze een Cradle to Cradle afvalbak. “De eerste in de wereld. Hij is gemaakt van één soort kunststof, één soort metaal en gecoat zonder schadelijke componenten. Daarom is hij gemakkelijk demonteerbaar.

En we verkopen hem niet. We bieden de afvalbak aan bedrijven aan in een circulair model. De SmartBin blijft van ons, zodat we de materialen later terug kunnen gebruiken om nieuwe modellen mee te maken.

De reactie van bedrijven? Soms hebben ze bezwaar tegen onze ownership. Het heeft dan vooral te maken met het voordeel van de afschrijfkost in de boekhouding die voor hen wegvalt. In dergelijke gevallen verkopen we de SmartBin wel, maar met de afspraak dat we hem na gebruik terugkrijgen.”

Rapportage in ontwikkeling

Momenteel werkt EcoSmart aan een vernieuwde rapportagetool voor bedrijven. “Deze brengt alle data van duurzaamheid in kaart. Het is belangrijk voor bedrijven die in cijfers willen aantonen hoe duurzaam ze bezig zijn.

Wij wegen en registreren welk afval het bedrijf sorteert. Zoiets gebeurt nog niet in de sector. Tot hiertoe weten bedrijven niet hoeveel kilo afval ze laten ophalen. Wij weten dat perfect. Wij halen het afval op, sorteren het en maken een SmartReport. Deze vernieuwde barometer zal een moderne en interactieve tool zijn.”

Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
28 juni 2016
Contactpersoon
Stef Denayer
sales manager Ecosmart
Terug naar boven

Voordelen

Terug naar boven