foto duurzame kledingwinkel Amsterdam

COSH! lanceert duurzame shoppingkaart in Amsterdam

Sinds 22 april vind je in Amsterdam de eerste duurzame shoppingkaart die het Belgische online platform COSH! stadsbreed uitrolt. De fysieke shoppingkaart kwam tot stand in samenwerking met Gemeente Amsterdam en inspireert je met maar liefst 100 duurzame shopping hotspots verspreid over de verschillende stadsdelen. Zo wil COSH! lokaal en duurzaam shoppen makkelijk en toegankelijk maken.

Lancering tijdens Fashion Revolution Week

De lancering van de shoppingkaart vond niet toevallig plaats tijdens Fashion Revolution Week. Tijdens deze jaarlijkse campagne voeren verschillende modeactivisten actie om bewustzijn te creëren rond de ethische en ecologische impact van de mode-industrie. 

“De mode-industrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld en is bovendien gebouwd op uitbuiting van arbeid. Naar schatting werken 80.000 Oeigoeren onder dwang in modefabrieken in China. Bovendien kampt de sector met een groot probleem van overproductie. Retailketen Zara lanceert elke 14 dagen een nieuwe collectie. 40% van deze kleding zal niet eens gedragen worden. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de eindeloze lijst aan problematieken in de industrie”, vertelt Niki de Schryver, oprichtster van COSH!.

Duurzaam shoppen is niet moeilijk of duur

Dankzij de Amsterdamse shoppingkaart kan je laagdrempelig kennismaken met het verrassende aanbod aan duurzame en circulaire mode in de stad.

Het meest duurzame kledingstuk is echter ook datgene dat al in jouw kledingkast ligt. Daarom vind je naast 70 shoppingadressen ook 30 kledinghersteldiensten in Amsterdam op het online platform van COSH!. Amsterdammers met een Stadspas krijgen hier bovendien 40% korting.

Amsterdam: pionierstad voor circulaire mode

In totaal kent Amsterdam 1.561 winkels, waarvan minimaal 15% een (grotendeels) duurzaam aanbod heeft. 

Bij elk stadsdeel op de kaart kun je een QR-code scannen die leidt naar het online platform www.cosh.eco. Hier kan je meer lezen over de winkels en dieper duiken in het duurzame aanbod van elke winkel. COSH! heeft een unieke methodologie die ook de merken in de winkels onderzoekt. 

In het straatbeeld herken je de winkels op de kaart aan cirkelvormige raamstickers met een QR-code. Ook deze kan je scannen om meer te lezen over de duurzame focus van de winkel en het aanbod aan duurzame merken.

Je kan de shoppingkaart van COSH! gratis ophalen bij alle deelnemende winkelpunten op de kaart en bij de I Amsterdam shop op Amsterdam Centraal Station. Verder is de kaart verkrijgbaar bij diverse hotels van de Koplopersgroep Duurzame Hotels zoals het Meininger in West, Hard Rock Hotel in het centrum, alsook Meininger Amstel en het Jakarta hotel in het oosten van de stad.

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
27 april 2022
Terug naar boven
Terug naar boven