coronavirus

Corona-(steun)maatregelen - waar je informatie vindt

Zoals de impact van het coronavirus op het bedrijfsleven toeneemt, groeit ook het arsenaal aan steunmaatregelen… en het risico om er je weg in te verliezen.

Daarom dit nieuwsbericht dat niet de ambitie heeft een volledig overzicht te zijn; wel om je in de goede richting te sturen.

Informatie van de overheid

Een actueel overzicht van steunmaatregelen voor het Vlaamse bedrijfsleven samen met antwoorden op veelgestelde vragen, vind je op de website van het Agentschap Innoveren & Ondernemen. Daarnaast heb je natuurlijk ook de federale website die werkelijk alle mogelijke informatie over de coronamaatregelen op een rijtje zet.

De Federale Overheidsdienst Financiën informeert over mogelijke aangifte- en betalingsuitstellen van btw, bedrijfsvoorheffing en belasting (zowel personen- als vennootschapsbelasting).

De maatregelen die zich van toepassing zijn op maatwerkbedrijven, maatwerkafdelingen, lokale diensteneconomieondernemingen en arbeidszorginitiatieven vind je hier.

En ook de VDAB staat uiteraard voor je klaar.

Informatie over uitstel van rsz-betalingen vind je vooral bij de sociale secretariaten (zie verder).

Informatie voor werkgevers

Ook werkgeversorganisaties verspreiden inmiddels via hun websites informatie over het virus en de evolutie van de steunmaatregelen. Enkele voorbeelden:

Etion verwijst naar het sociaal secretariaat Acerta. En uiteraard zijn ook andere sociale secretariaten zoals SD Worx en Partena een goede bron van actuele informatie over steunmaatregelen op personeelsgebied.

Raadpleeg ook de website van je sectororganisatie. Kijk bijvoorbeeld naar Agoria of Fevia of de Confederatie Bouw of de overzichtspagina van het VBO.

Informatie voor werknemers

Alle vakbonden houden de vinger aan de pols:

Steden en gemeenten

Om te weten te komen wat er speficiek in je stad of gemeente gaande is op het vlak van corona neem je best een kijkje op zijn/haar website. 

Ook de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten actualiseert constant de corona-informatie.

ESF-Vlaanderen

Op deze pagina houdt ESF-Vlaanderen al hun partners up-to-date over het ESF-nieuws, de maatregelen in verband met lopende dossiers en projecten,...

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
3 april 2020
Terug naar boven
Terug naar boven