Conference on Fair & Circular ICT

Op 9 december organiseerde Fair ICT Flanders de ‘Conference on Fair & Circular ICT’. Het was de eerste conferentie in Vlaanderen die volledig gewijd was aan de vraag hoe je als ICT-aankoper kunt bijdragen aan een meer duurzame wereld?

Met 110 deelnemers toont de conferentie aan dat het thema leeft bij aankopers, duurzaamheidsmedewerkers en ICT’ers van publieke instellingen en private bedrijven.
 

De kracht van verantwoorde aankoop

De productie van laptops, smartphones, tablets, servers en andere hardware gaat gepaard met mensenrechtenschendingen. Ze heeft ook een enorme ecologische impact. 

De organisatoren wilden met deze conferentie concrete handvaten aanleveren aan grote aankopers van ICT-hardware uit de publieke én private sector in Vlaanderen. Zij kunnen immers via hun aankoopbeleid druk zetten op de ICT-bedrijven en zo bijdragen aan de verbetering van de lokale werk –en leefomstandigheden binnen de ICT-toeleveringsketen.

Kim Claes, coördinator van Fair ICT Flanders: "Er is een heel groot potentieel. Aankopers in Vlaanderen zijn zich nog te weinig bewust van de kracht die ze hebben. Via hun koopkracht kunnen ze ijveren voor de bescherming van milieu –en mensenrechten. Het is daarom goed om te kijken wat hierrond gebeurt in andere Europese landen en de krachten te bundelen hier in Vlaanderen.”

Alain Linard, diensthoofd bedrijfsvoering Digipolis Gent gaf aan: “We willen het belastinggeld van mensen op een verantwoorde manier gebruiken. We willen via onze aankoop niet bijdragen aan mensenrechtenschendingen en dus onze verantwoordelijkheid opnemen.”

Nood aan verandering

Dat er dringend verandering nodig is, toonde de Vietnamese Ha Kim Thi Thu van het Centre for Development and Integration aan. Zij stond stil bij de ernstige schendingen van de arbeidsrechten in Vietnam bij leveranciers van onder andere Samsung, Panasonic en Intel.

De andere sprekers bekeken de mogelijke oplossingen voor de genoemde problemen zoals:

  • arbeiders-gestuurde monitoring van de keten
  • certificeringslabels voor ICT
  • een eigen traceringssysteem (zoals Fairphone). 

Tijdens de paneldiscussie werd duidelijk dat de ICT-keten meer nodig heeft dan de standaard sociale audits die nu gebeuren. Peter Pawlicki, Director of Outreach and Education, van de ngo Electronics Watch, verwoordde het krachtig: "Werknemers worden getraind in wat ze moeten zeggen tegen auditors. Dit zijn de zogenaamde ‘arbeiderstrainingen’. Een audit geeft een verkeerd beeld van de dagelijkse realiteit in de fabriek.”

In de namiddag presenteerden koplopers uit de EU en Vlaanderen hun goede voorbeelden en konden de deelnemers in dialoog gaan met de aanwezige experten. 

Zoals we al eerder berichtten, zal Fair ICT Flanders drie jaar lang ondersteuning bieden aan organisaties die werk willen maken van een fair en circulair ICT-ankoopbeleid. Een dertigtal organisaties nemen deel aan het project.

Interesse en/of vragen?

Neem dan contact op met Kim Claes.