rokende schouw

Compensatie CO2-uitstoot kan voortaan lokaal

Een tiental toonaangevende Belgische bedrijven compenseren voortaan hun eigen CO2-uitstoot of reduceren de CO2-uitstoot in hun keten via het matchmakingplatform van start-up Claire. Dat maakt het mogelijk om op een betrouwbare manier de CO2-uitstoot te compenseren via duurzame projecten in de buurt. 

Om naar de klimaatneutraliteit van 2050 toe te werken zullen bedrijven enerzijds hun eigen uitstoot moeten verminderen en anderzijds de uitstoot compenseren die ze zelf nog niet weggewerkt krijgen.

De start-up Claire biedt hiervoor een oplossing. Boortmalt, Tomorrowland, Torfs, Bopro, The Ecological Entrepreneur, Qframe (Cronos Groep), Futureproofed, Milcobel en Vanheede Environment Group gaan al aan de slag met het platform, omdat ze lokale compensatie en ketenreductie als onderdeel van hun duurzaamheidsbeleid zien.

Claire beschikt over een portfolio aan projecten om CO2 te compenseren. Dit kunnen bijvoorbeeld lokale scholen, landbouwbedrijven of vormingsinstellingen zijn die overschakelen op warmtepompen of terug aan koolstofopbouw in de bodem doen. ​ Telkens ligt vast hoeveel ton CO2-uitstoot deze organisaties op jaarbasis vermijden of hoeveel ton CO2 ze terug vastleggen in de bodem. De berekening gebeurt via een ISO-gevalideerde methodiek. 

Omdat alle projecten van Claire zich in België bevinden, kan iemand die compenseert het project zelf gaan bekijken en erop toezien dat het project gerealiseerd is. Door de lokale aanpak is de administratieve kost ​ beperkt en komen de gelden maximaal terecht daar waar ze horen, namelijk bij de projecten. Bedrijven krijgen via Claire bovendien betrouwbare ISO-geverifieerde CO2-certificaten waarop vermeld staat hoeveel ton ze hebben gecompenseerd.

Joris De Keijser, mede-oprichter van Claire, licht toe: “Compenseren via Claire betekent een 1-op-1-match tussen compenseerder en project en dat voor 3 jaar. Dit maakt dat het certificaat niet kan doorverkocht worden. Na 3 jaar mag een bedrijf opnieuw compenseren via Claire als het kan aantonen dat het de afgelopen 3 jaar zelf ook reductie-inspanningen heeft geleverd.”

Claire, dat deel uitmaakt van start-up accelerator Start it @KBC, ​ wil tegen 2025 binnen de vrijwillige koolstofmarkt in België 1,6 miljoen ton CO2 compenseren. Dit komt overeen met het initiëren van zo’n 5.000 projecten.

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
(Secundaire) Thema
CO2Klimaatverandering
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
10 november 2022
Terug naar boven
Terug naar boven