Circulaire mode prioritair binnen EU door New Cotton Project

De Europese Unie financiert een nieuw project om de productie van circulaire mode te stimuleren.

Binnen het New Cotton Project brengt de EU diverse belanghebbenden samen om een geregenereerde textielvezel, die aanvoelt als katoen, te ontwikkelen en te commercialiseren.

Een samenwerkingsproject tussen merken, fabrikanten, leveranciers, innovatoren en onderzoeksinstituten. Dat moet de cirkel van de mode-industrie sluiten. Tenminste, dat hoopt de Europese Unie, die 6,7 miljoen euro pompt in het New Cotton Project.

In totaal zijn er twaalf deelnemers betrokken in het New Cotton Project, gaande van merken zoals Adidas en H&M (via de H&M Group), over universiteiten zoals Aalto University, organisaties die de mode-industrie al langer willen verduurzamen zoals Fashion for Good tot innovatoren zoals de Finse biotechnologiegroep Infinited Fibre Company. De partners komen uit Finland, Portugal, Zweden, Duitsland, Nederland, Slovenië en Turkije.

Van afval tot nieuwe textielvezels

De Finse biotechgroep zal een cruciale rol spelen in het project. Drie jaar lang zal er textielafval verzameld en gesorteerd worden, onder meer door ophaling in de winkels van de merken zelf, om het dan via het Finse bedrijf te regenereren tot nieuwe textielvezels. Dat kan het doen met celluloserijk textielafval. Onder meer de stoffen viscose en Tencel zijn gemaakt uit plantencellulose, alleen wordt vooral die eerste stof in verband gebracht met vernietigende ontbossing overal ter wereld.

Door de cellulose om te zetten naar nieuwe vezels, ontwikkelt Infinited Fibre Company een vezel die lijkt op en aanvoelt zoals katoen. Ook katoen is een vezel met een kwalijke reputatie, aangezien er veel water en chemicaliën voor nodig zijn.

Een nieuw soort katoen, beter voor het milieu, is dus meer dan welkom.

Met het New Cotton Project hoopt de EU de commerciële kledingproductie mee te verduurzamen en aan te tonen dat een circulaire mode-industrie, die niet afhankelijk is van schadelijke grondstoffen, mogelijk is.

De vezels vormen een nieuwe grondstof voor kleding voor Adidas en de bedrijven binnen de H&M Group. Volgens de Europese Unie is er dringend nood aan nieuwe technologie om duurzame grondstoffen te produceren en daarmee aan de slag te gaan.

EU-actieplan voor de circulaire economie

Om duurzaamheid binnen de Unie te stimuleren, heeft de Eurepese Commissie een EU-Actieplan voor de circulaire economie opgesteld. Daarin staat dat duurzame producten niet meer de uitzondering maar de regel moeten worden. Ook wordt het belang van afval reduceren benoemd. Tot slot legt de Unie zichzelf op om leiderschap te tonen op vlak van circulaire economie.