CEO Solvay: “Duurzaamheid cruciaal om te overleven”

Volgens Jean-Pierre Clamadieu, CEO van de Belgische chemiereus Solvay, is duurzaamheid een cruciale factor voor de lange termijnstrategie van chemiebedrijven. Dat vertelt hij in een interview met de Britse krant The Guardian.

Solvay, dat dit jaar 150 kaarsjes uitblaast, meent in het interview een frontrunner te zijn op vlak van duurzaamheid. Zo claimt Clamadieu dat het bedrijf binnen vijf jaar een van de eerste CO2-neutrale chemiebedrijven kan worden. Ook opvallend is dat 10% van de bonussen van managers bij Solvay gelinkt is aan prestaties op vlak van duurzaamheid.

“Ik zie duurzaamheid en waardecreatie niet als tegenpolen. Op zeer korte termijn misschien, maar op middellange en lange termijn gaan beide concepten hand in hand”, vertelt Clamadieu. “Als ik een van onze fabrieken bezoek, kijk ik naar de duurzame prestaties – emissies, veiligheid, watergebruik etc. – en deze zijn zeer sterk gelinkt aan de algemene prestatie van de fabriek.”

Elektrische auto's

De producten van Solvay vormen de basis voor lithium autobatterijen, die CO2-emissies van 30% kunnen bereiken. Hoewel de markt van elektrische auto’s voorlopig traag groeide, is Clamadieu positief over de toekomst. "Sommige nieuwe modellen kunnen de opkomst van elektrische auto’s een stevige duw in de rug geven. Bovendien verwachten we voor de lithium batterijen een jaarlijkse groei van 30% de komende vijf jaren."

Op de vraag of hij een favoriet heeft onder de elektrische auto's, antwoordt Clamadieu ontwijkend. Toch vind hij de BMW i3 interessant: “Het is de eerste auto die vanaf het begin als elektrisch voertuig werd gemaakt”.

CO2-neutraal

Uit een studie, uitgevoerd door de chemische industrie, leerde Clamadieu dat de chemische industrie vijf keer zoveel CO2-emissies kan besparen als dat ze genereert.

"Als ik onze innovatie-afdeling bekijk, geloof ik rotsvast dat onze CO2-neutraliteit binnen handbereik ligt. Ik denk dat Solvay binnen vijf jaar een van de eerste CO2-neutrale chemiebedrijven kan worden."

Debat rond schaliegas

De vraag rest wel hoe Solvay deze sterke ambities verenigt met de recente overname van het Amerikaanse Chemlogics, actief op de snelgroeiende markt voor schaliegas. De winning van schaliegas is omstreden, mede doordat tijdens het winningsproces chemicaliën worden ingezet en het broeikasgas methaan vrijkomt. De ecologische impact van de productie en consumptie van het gas is nog onzeker.