Bye bye baksteen, hallo perssteen

Het Brusselse BC Materials ontwikkelde een alternatief voor de baksteen, op basis van kalk en bouwafval. De ‘Gent Waste Brick’ wordt niet gebakken, maar geperst en heeft zo een lagere koolstofvoetafdruk.

Circulair bouwen is geen nobele onbekende voor de mensen achter BC Materials. Het zusterbedrijf van BC Architects en BC Studies richtte zich aanvankelijk vooral op leem als het ultieme herbruikbare bouwmateriaal. Bouwprojecten zouden de grond opgegraven uit de werf kunnen gebruiken als grondstof voor vloeren, stenen, pleisters, zelfs heel mooie muren van stampleem. Veel letterlijker kan je urban mining niet nemen. En bij afbraak kan het bouwmateriaal gewoon terug de grond in, of eindeloos hergebruikt worden. Voor hun meest recente circulaire product keek BC Materials naar dat andere, oertraditionele bouwmateriaal: kalk.

Bouwafval binden

De ‘Gent Waste Brick’ is een bleke steen die voor 63 procent bestaat uit afval van sloopwerken. Vermalen beton en glas worden samen met kalk geperst, niet gebakken, tot een steen. Zo kan BC Materials bouwafval op een hoogwaardige manier hergebruiken én heel wat energieverbruik en uitstoot vermijden. Dat is best welkom, gezien de Belgische bouwsector verantwoordelijk is voor ongeveer een derde van ons verbruik aan grondstoffen en energie (inclusief uitbating van gebouwen).

De truc achter de Gent Waste Brick zit ‘m in de kalk die als bindmiddel dient. Om kalk te maken, stoot je weliswaar behoorlijk wat CO2 uit; je verhit kalksteen tot om en bij de duizend graden, precies om CO2 uit de steen te bakken. Maar eens je kalk terug aan de lucht blootstelt, neemt die spontaan terug CO2 op om uit te harden. Zo kwam BC Materials tot een steen met een CO2-uitstoot van 0,17 kg, slechts een derde van een gebakken gevelsteen op basis van klei. En over de stevigheid van de Gent Waste Brick hoef je evenmin te twijfelen. BC Materials liet testexemplaren zonder problemen 50 keer bevriezen en ontdooien om 50 jaar buitengebruik te simuleren. Ze zijn wel uitsluitend bedoeld voor bovengronds gebruik.

Gent Waste Brick for DING

BC Materials ontwikkelde de circulaire gevelsteen in het bijzonder voor de façade van de nieuwe vleugel van het Design Museum Gent (DING). Het produceert de stenen dit voorjaar in Gent met lokaal bouwafval, zodat ook transport beperkt blijft. Begin december viel het project al in de prijzen op de Belgian Construction Awards in de categorie Climate Future Product/Concept.

BC Materials ontwikkelde de Gent Waste Brick in samenwerking met Design Museum Gent, sogent, TRANS Architectuur, Carmody Groarke, en Local Works Studio, met steun vanwege Vlaanderen Circulair en sogent, namens de stad Gent.