buy aid: “Onze klanten kopen naast bureaubenodigdheden ook een stukje mvo”

buy aid verkoopt bureaubenodigdheden aan bedrijven op zo’n doorgedreven maatschappelijk verantwoorde manier dat het hen een concurrentieel voordeel oplevert. Yves Derycke, finance manager van buy aid Belgium, geeft uitleg aan MVO Vlaanderen over dit unieke bedrijfsconcept.

Wat is er zo maatschappelijk verantwoord aan buy aid?

Yves Derycke: We werken al van in het begin nauw samen met Child Focus en later UNICEF en schenken ook 10% van onze omzet aan deze kinderorganisaties. Zo hebben we sinds de opstart van het Belgische buy aid in 2001 al meer dan 2 miljoen euro kunnen doneren aan Child Focus. We zien het als onze missie om mensen kansen te geven. Daarom zijn 80% van onze werknemers ook afkomstig uit kansengroepen en gebeurt de stockage en afhandeling in de beschutte werkplaats Ryhove-de Merel, waar we tevens ambassadeur van zijn.

Zijn jullie producten zelf ook duurzaam?

Yves Derycke: Al onze producten zijn child labor free en al onze leveranciers hebben strikte charters ondertekend. We proberen ook de ecologische impact van onze producten zo laag mogelijk te houden. Zo verkopen we alleen Little Helpers ( Post-its) met op water gebaseerde lijm en hebben we verschillende eco-producten in ons gamma, zoals Fairtrade suiker en Bio UTZ koffie.

Welke klanten heeft buy aid?

Yves Derycke: We leveren aan alle grootte-ordes en types bedrijven. Wat onze klanten gemeen hebben, is dat ze hun steentje willen bijdragen aan de samenleving. En via buy aid kunnen ze dat op een laagdrempelige manier doen. Door onze producten te kopen - waarop dan bijvoorbeeld labels van Child Focus of UNICEF staan – tonen ze aan hun werknemers/klanten dat het bedrijf hier waarde aan hecht. buy aid verzorgt hierin dus ook een sensibiliserende functie. Samen maken we de boodschap groter!

Merkt u een evolutie in de bedrijfswereld op vlak van duurzaamheid?

Yves Derycke: Ja. Veel bedrijven willen graag mee in ons duurzame verhaal stappen, maar zodra ze merken dat onze producten een meerprijs dragen, hoeft het niet meer. Dit was vroeger minder het geval. Bizar genoeg zijn het vooral overheden en grote bedrijven die zeer prijsgevoelig zijn. Ik merk wel dat bedrijven die met duurzaamheid bezig zijn, overtuigder zijn dan ooit tevoren.