Bouw Mechels erfgoeddepot met kalkhennepbeton

Depot Rato Mechelen

Depot Rato is het toekomstig erfgoeddepot in de voormalige Rateau-fabrieken in Mechelen.

Voor de constructie van de bewaardozen zal er gebruik gemaakt worden van kalkhennep. Het is een erg innovatief en duurzaam bouwmateriaal.

Het is de eerste keer dat een depot in België gebruik maakt van kalkhennepbeton.

Bouwen met kalkhennep is een zeer milieubewuste bouwmethode. Hydraatkalk neemt voortdurend CO2 op. Het zuivert zo het binnenklimaat van het gebouw. Het materiaal neemt ook het overtollig vocht in de ruimte op.

Het ideale bouwmateriaal

Schepen van Cultuur Björn Siffer: “Met dit innovatieve bouwmateriaal creëren we in Depot Rato een zeer constant en kwaliteitsvol binnenklimaat met een minimale nood aan bijkomende verwarming en verluchting. De boxen zullen dus erg energiezuinig zijn.

Kalkhennep was voor ons het ideale bouwmateriaal om een depot uit te bouwen waar we onze erfgoedcollecties, die nu nog verspreid liggen over dertien locaties, centraal kunnen bewaren. Met de toepassing van klimaatneutraal, vochtregulerend en isolerend kalkhennep zijn we uniek in Vlaanderen.”

Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
30 november 2016
Contactpersoon
Terug naar boven
Terug naar boven