Bijen ingezet bij behandeling psychiatrische patiënten

honingraten

Het Iris Ziekenhuis Zuid installeerde twee bijenkorven op haar campus Molière Longchamp in Brussel. Enerzijds als milieuproject, anderzijds als hulp bij de behandeling van patiënten van de psychiatrie en de neurologische revalidatie.

Naast milieu-inspanningen hebben de artsen van het Iris Ziekenhuis Zuid de ambitie om therapeutische, ludieke en didactische activiteiten te ontwikkelen voor de patiënten. Het project met de installatie van twee bijenkorven paste hier perfect in. Van april tot september, een week op twee, trokken patiënten met psychische of neurologische problemen hun imkerpak aan om de bedrijvigheid in de bijenkorven (met 60.000 bijen) te observeren.

Begeleiding door imker Made in Abeilles

Om de patiënten te begeleiden in het project, deed het ziekenhuis beroep op Made in Abeilles. Een imker liet ze, ongeacht hun leeftijd of de reden van hun hospitalisatie, de complexiteit van de bijenkorven ontdekken. De patiënten onderzochten de sociale organisatie onder de bijen en proefden van de honing. Ze stelden vragen en legden maatschappelijke verbanden met de plaats van iedereen in de projectgroep.

Experiment loven onthaald

De campus Molière Longchamp kreeg veel lof voor het experiment. Het toonde aan dat het mogelijk is om angsten te overwinnen en nieuwe dingen te leren. Daarnaast verbaasden de patiënten hun familie met het relaas van een bijzondere dag.

Ook experiment met therapeutische moestuin

Dit initiatief sloot aan bij het experiment van de therapeutische moestuin. Een team van de psychiatrie-eenheid leidt dit project al twee jaar. In vierkante houten gevlochten bakken ontdekken de patiënten het biologisch tuinieren. Ze kweken tomaten, sla en kruiden. Ze prepareren ook de zaadjes die anderen het jaar nadien zullen zaaien.

Samen met de hoofdtuinier stellen de animatoren van het team, verpleegkundigen of psychologen, op die manier de verfijndheid van het biologisch kweken ten dienste van de institutionele psychotherapie. De tuin verandert zo in een ruimte die openstaat voor het overbrengen van kennis, ervaring en herinneringen.

(Secundaire) Thema
Biodiversiteit
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
30 november 2015
Terug naar boven
Terug naar boven