Belgische architecten engageren zich in strijd tegen klimaatcrisis

beeld architecten tegen klimaatverandering

Enkele Engelse architectenbureaus lanceerden in juni 2019 een initiatief waarmee ze hun engagement uitdrukken om een actieve rol op te nemen in de strijd tegen de klimaatcrisis. Meer dan 700 architectenbureaus ondertekenden ondertussen de online petitie.

Het initiatief kreeg de laatste maanden navolging in heel wat andere landen. Redactiebureau Palindroom en architectura.be lanceren ook nu een Belgische versie.

Architecten die de petitie ondertekenen erkennen de milieucrisis waar onze planeet mee kampt. Ze verplichten zich ertoe er vanuit hun praktijk alles aan te doen de klimaatproblemen en het verlies van biodiversiteit een halt toe te roepen.

De begeleidende tekst op de website van de petitie spoort ook andere actoren uit de bouwsector aan om eenzelfde soort petitie te starten. De bouwsector speelt immers een belangrijke rol in de opwarming van het klimaat en de aantasting van de biodiversiteit. De sector is verantwoordelijk voor 40% van de wereldwijde CO2-uitstoot terwijl bouwen en natuurbehoud vanzelfsprekend niet hand in hand gaan.

Al 20 Belgische handtekeningen

De ‘architectenversie’ kreeg intussen al navolging in Australië, Canada, Denemarken, Frankrijk, IJsland, Ierland, Italië, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zuid-Afrika en Zweden. En nu dus ook in België,.

Redactiebureau Palindroom nam contact op met de Britse initiatiefnemers om een Belgische versie op te starten. Het kreeg te horen dat het op zoek moest naar enkele ‘founding fathers’. Een twintigtal architectenbureaus – zowel uit Vlaanderen, Brussel als Wallonië – reageerde op het verzoek.

Dankzij hen is Belgian Architects Declare Climate & Biodiversity Emergency nu online in de twee belangrijkste landstalen. Architectura.be nodigt ook alle andere Belgische architecten uit het manifest te ondertekenen.

En daarna?

Zodra voldoende handtekeningen zijn verzameld, maakt architectura.be het manifest en de lijst met de deelnemende architecten over aan de betrokken ministers. Architectura.be zal samen met enkele founding fathers ook een afspraak aanvragen met één of meer ministers om de bezorgdheden van het architectenkorps op vlak van klimaat en biodiversiteit toe te lichten.

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
6 november 2019
Terug naar boven
Terug naar boven