Beleggers willen meer consistente duurzaamheids­rapportage

Alle investeerders gebruiken niet-financiële duurzaamheidsgegevens van bedrijven, maar ze willen meer transparante, meer complete en beter vergelijkbare rapportages.
 

Dat blijkt uit een studie van het European Sustainable Investment Forum (Eurosif) en de Association of Chartered Certified Accountants (ACCA). De organisaties ondervroegen 94 grote investeerders – van grote institutionele beleggers tot kleinere, gespecialiseerde fondsen – in 18 landen, waaronder België.

Twee derde van alle investeerders zegt altijd niet-financiële informatie te gebruiken bij hun investeringsbeslissingen. 89 procent vindt mvo- en duurzaamheidsrapportages essentieel of van hoog belang in hun besluitvorming.

Tegelijkertijd zegt 78 procent van de ondervraagden dat bedrijven nog te weinig duurzaamheidsdata rapporteren. Bijna alle investeerders (92 procent) vinden huidige rapportages te slecht te vergelijken. Het rapport van Eurosif en ACCA suggereert ook dat investeerders gefrustreerd raken over de gebrekkige link tussen niet-financiële informatie en business strategy, alsmede het gebrek aan kwantitatieve key performance indicators (KPI’s).

Standaardisering

“Het analyseren van niet-financiële aspecten van een mogelijke investering wordt de nieuwe gang van zaken voor beleggers,’ zegt François Passant, Executive Director van Eurosif. Volgens hem is er een kloof tussen de niet-financiële rapportages die bedrijven opleveren en de verwachtingen van investeerders.

De meeste investeerders vinden dan ook dat er een gestandaardiseerd framework moet komen voor duurzaamheidsrapportages om meer transparantie en consistentie te bereiken.

Eerder dit jaar heeft de Europese Commissie een voorstel onthuld dat 18.000 bedrijven dwingt om te rapporteren over hun huidige milieubeleid en sociale beleid. ‘Het recente voorstel van de Commissie is een unieke gelegenheid om de kloof te overbruggen, maar moet nog wel versterkt worden op sommige vlakken,’ aldus Passant.

Controle van risico’s

Het rapport van ACCA en Eurosif verschijnt kort na een studie van de Verenigde Naties in samenwerking met enkele grote institutionele beleggers. Die studie stelt ook dat investeerders systematisch hun uitstoot van broeikasgassen moeten meten, rapporteren en op termijn reduceren.

De studie zegt dat hierdoor beleids- en financiële risico’s door klimaatverandering beter gecontroleerd kunnen worden en daarmee bijdraagt aan de langetermijnresultaten van investeerders. De studie was een productie van UNEP en een groep beleggers, waaronder Allianz, Aviva, Hermes, HSBC, Robeco SAM en Trillium Asset Management.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl

Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Beschikbare downloads
Gepubliceerd op
30 juli 2013
Terug naar boven
Terug naar boven