Bedrijven samenbrengen om efficiënter pakjes te leveren

cargobike

De levering van pakjes bij de consument en in winkels groener, efficiënter en ethischer organiseren? Verschillende bedrijven zoals Danone, Delhaize, Jacobs Douwe Egberts, Pro-Duo, Proximus, Telenet en Schoenen Torfs kiezen ervoor. Ze gaan samenwerken met CULT.

CULT is een onafhankelijk initiatief dat goederen van bedrijven slim bundelt in magazijnen aan de rand van de stad. Op die manier groepeert én vermindert het het aantal ritten naar die stad. De eerste gebundelde leveringen met cargofietsen en elektrische bestelwagens staan in het najaar 2021 gepland in Antwerpen. Slim naar Antwerpen ondersteunt CULT binnen de projectoproep stedelijke logistiek.

Volume is de sleutel

Boodschappen, schoenen of een smartphone aan huis laten leveren is voor velen routine geworden. We kopen steeds meer online en de coronacrisis heeft die trend alleen maar versneld. Dit zorgt naast het transport voor bedrijven en winkels ook voor een toenemende stroom aan pakjes en goederen.

Om dit aan te pakken start Tri-vizor het initiatief CULT. Dat staat voor ‘Collaborative Urban Logistics & Transport’ en wil de goederenstroom van zoveel mogelijk bedrijven aan de rand van de stad samenvoegen. Het wil de pakjes vervolgens op een slimme manier tot bij de consument en in winkels of bedrijven leveren en zo het aantal ritten verminderen.

CULT gaat voor wat het zelf een ‘Green Deal Delivery’ noemt, met een levering op vaste tijdstippen, met groen transport zoals cargofietsen en elektrische bestelwagens en met koeriers die in verantwoorde arbeidsomstandigheden kunnen werken. Zeven vooraanstaande bedrijven hebben alvast hun schouders gezet onder het initiatief: Danone, Delhaize, Jacobs Douwe Egberts, Pro-Duo, Proximus, Telenet en Schoenen Torfs.

Eerste leveringen in Antwerpen

CULT zal na de zomervakantie de eerste leveringen doen in Antwerpen. Deze eerste test kadert in de projectoproep stedelijke logistiek van Slim naar Antwerpen die gelanceerd werd in juli 2020. De geselecteerde projecten dragen bij aan vlotte en efficiënte stedelijke logistiek. Het ambitieuze CULT-initiatief krijgt van de stad inhoudelijke en financiële ondersteuning. Zodra het project in Antwerpen vlot loopt, rolt Tri-vizor de slimme stadsdistributie ook uit naar andere steden.

Geïnteresseerd in een samenwerking?

De komende weken gaat CULT op zoek naar een of meerdere logistieke partners en werkt het de logistieke processen in detail uit. Geïnteresseerde koeriers zullen moeten aantonen hoe ze op een duurzame manier de grote volumes van de zeven bedrijven slim kunnen combineren en duurzaam leveren. Tegelijk blijft het initiatief openstaan voor alle geïnteresseerde bedrijven met stadsleveringen en -afhalingen aan particulieren en winkels.

Dit praktijkvoorbeeld verscheen op de website van Ondernemen in Antwerpen.

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
3 augustus 2021
Terug naar boven
Terug naar boven