Arteveldehogeschool eiwitshift

Arteveldehogeschool all-in op eiwitshift

Met een ‘Whole Institute Approach’ scharen alle geledingen van de hogeschool zich achter de Green Deal Eiwitshift op ons Bord.

We kunnen niet zonder eiwitten, maar het ene eiwit is het andere niet. Op dit moment komt 60 procent van de eiwitten die we eten van dieren en 40 procent van planten. Dat is niet de meest gezonde verhouding, niet voor ons en niet voor ons milieu. De situatie zou beter omgekeerd zijn: 60 procent plantaardige eiwitten tegenover 40 procent dierlijk en liefst een beetje minder tout court. Die ommekeer wil de Green Deal Eiwitshift op ons Bord helpen bewerkstelligen tegen 2030.

Arteveldehogeschool deelt duidelijk die mening. Ze ondertekende niet alleen de Green Deal, maar maakte er gelijk een ‘Whole Institute Approach’ van. De hele organisatie zet de schouders onder een duurzame eiwitshift, doorheen heel de werking; onderwijs, onderzoek, interne bedrijfsvoering en externe partnerschappen. Van de Kantiene tot het klaslokaal kan je je laten informeren, inspireren of zelf communiceren over de talrijke voordelen van meer plantaardige voeding. Of het zelf uitproberen, natuurlijk. Wat staat er allemaal op de menu?

Onderwijs

In de module ‘Global Challenges (International Management)’ kunnen studenten ervoor kiezen om zich acht weken lang te verdiepen in de ‘Protein Shift’. Ze krijgen informatie over het thema tijdens de lessen en bakenen zelf een specifiek onderzoeksdomein af. In groep werken ze dit onderzoek uit onder begeleiding van een coach en komen ze tot concrete aanbevelingen voor de stakeholders.

In de opleiding ‘Event- en Projectmanagement’ kunnen studenten ervoor kiezen om een plantaardig event van A tot Z uit te werken. VV-Fest in 2021 en Lokalicious in 2022 waren al geslaagde voorbeelden van  duurzaamheidsfestivals met een focus op vegan en veggie food.

Bij ‘Pedagogie van het Jonge Kind’ werkten studenten samen met Stad Gent en een aantal Gentse kinderdagverblijven. Ze onderzochten via design thinking, empathy mapping en andere onderzoeksmethodes hoe kinderdagverblijven de eiwitshift kunnen versnellen.

Daarnaast krijgen studenten de kans om hun bachelorproef te schrijven in het teken van de eiwitshift Er is ook keuze uit tal van stageplaatsen bij bedrijven en organisaties die zich focussen op plantaardige voeding.

AHS_Academische opening 2022_VIDEO 4_DEEL1_Green Deals

Onderzoek

KIKET is een van de onderzoeksprojecten binnen Arteveldehogeschool rond de eiwitshift. Met partners zoals kennisinstellingen, producenten, verwerkers, een retailer en een ngo onderzoekt de hogeschool optimalisatiemogelijkheden voor de lokale teelt van kikkererwten en de volledige keten eromheen. Daarnaast ondersteunt de hogeschool extern onderzoek zoals De Luisterende Tafel in samenwerking met Stad Gent en CO-MEET van UGent.

Interne bedrijfsvoering

Arteveldehogeschool wil natuurlijk ook zelf het goede voorbeeld geven. In de Kantiene (campus Kantienberg) kan je dagelijks een vegetarisch hoofdgerecht kiezen en op donderdag zijn er meerdere vegetarische opties. De saladbar is volledig veganistisch en ook in het assortiment broodjes vind je zeker een veggie aanbod. ‘Soeperman Jan’ vervolledigt het menu met een lekkere veganistische dagsoep. Daarnaast doet Arteveldehogeschool mee aan de Veggie Challenge, organiseert ze af en toe een plantaardige kookworkshop in een studentenhuis en wordt er waar mogelijk gesensibiliseerd.

Arteveldehogeschool eiwitshift

Externe partnerschappen

Arteveldehogeschool werkt samen met Let’s Save Food vzw en heeft op verschillende campussen een reddingsautomaat die ‘geredde’ voeding aan spotprijzen verkoopt. Een sociale én ecologische manier om voedselverspilling tegen te gaan. Ook bij deze samenwerking wordt er getracht het aanbod hoofdzakelijk plantaardig te houden.

Kortom, door de eiwitshift aan te pakken via de ‘whole institute approach’ creëert de hogeschool een breder draagvlak binnen de eigen organisatie en ijveren ze als makers van de wereld van morgen voor een eiwitshift met impact. Aan bedrijven en organisaties die willen samenwerken rond onderzoek, bachelorproeven, stageopdrachten… om de eiwitshift verder vorm te geven is de boodschap duidelijk: welkom! Contacteer hiervoor elena.lievens@arteveldehs.be (beleidsmedewerker duurzaamheid Arteveldehogeschool).

Samen gaan we voor een gezonde, plantaardiger planEET!