Alle acties, hoe klein ook, hebben impact

De manier waarop ingenieursbedrijf Absolem zaken doet, moet een triple win genereren: voor de klanten, voor henzelf en voor de samenleving. “Technologie is een katalysator van duurzaamheid.”

Absolem is een ingenieursbedrijf met hoofdzetel in Mechelen. Ze zijn gespecialiseerd in procesontwikkeling, procesoptimalisatie, lasertechnologie en machine-ontwerp en -bouw. “Wij zijn op dit moment met zo’n 70 werknemers. Enerzijds consultants, anderzijds ingenieurs die vooral aan de slag zijn in ons engineering center, waar ons laserlabo zich bevindt”, aldus Lobke Van Wesembeeck, organisational officer bij Absolem.

In Turnhout heeft Absolem het grootste laserlabo in Europa, met 20 laserbronnen. “We hebben klanten in verschillende sectoren: de automobielsector, de maakindustrie, de voedingssector, de farma-industrie… Met onze lasers kunnen we bijvoorbeeld miniscule gaatjes in glazen ampules boren, om te kijken of dat met ‘leak detection’ wordt opgemerkt”, legt Van Wesembeeck uit.

Triple win

Absolem wil een duurzaam verhaal schrijven. “De invloed die wij als mensen hebben ten opzichte van onze planeet, is immens. We zijn op dit moment met 7,7 miljard mensen, terwijl er vóór ons in totaal maar 100 miljard op deze planeet hebben geleefd!”

Volgens Van Wesembeeck hebben alle kleine inspanningen impact. “Is het niet rechtstreeks, dan sijpelt het misschien toch langzaam binnen. Zo is er nu veel te doen rond hybride of elektrische bedrijfswagens. Wij hebben de stap naar een groen wagenpark al veel eerder gezet. Nog een voorbeeld: bij onze events zijn alle hapjes vegetarisch. Wij willen een voorbeeld zijn voor andere bedrijven, mensen, collega’s,… en een positieve impact genereren”, aldus Van Wesembeeck.

Een mooi voorbeeld van die duurzaamheidsinspanningen is hun werkplek. “We hebben een duurzaam kantoor, dat onze ingenieurs mee hebben uitgetekend. Ons labo in Turnhout is trouwens gemaakt in samenwerking met het Resource Lab, een sociale werkplaats. Heel wat zaken komen rechtstreeks uit de kringloopwinkel.”

Technologie als bondgenoot

“Technologie is een katalysator van duurzaamheid”, stelt Van Wesembeeck. “We willen processen optimaliseren en zoeken dan ook naar duurzame projecten.

We zijn wel kritisch ten opzichte van onze klanten: het moet klikken op vlak van waarden.

“Als we een opdracht aanvaarden, staan kwaliteit en continuïteit voorop. We denken op lange termijn. Soms moet je daarvoor wel eerst kleine stapjes zetten, zodat je nog op tijd kan bijsturen. Op die manier werken leidt ertoe dat we heel wendbaar zijn. Wij kiezen voor innovatie en constante verbetering, telkens met een positieve impact voor de maatschappij.”

Wholeness en kerntalenten

Absolem zet ook in op de eigen werknemers. “Menselijkheid staat bovenaan ons prioriteitenlijstje. Collega’s moeten met plezier komen werken, met respect en ruimte voor ontwikkeling. We doen bijvoorbeeld heel wat opleidingen rond soft skills. Het gaat dan bijvoorbeeld om verbindende communicatie, die onze werknemers niet alleen kunnen gebruiken bij klanten, maar ook naar collega’s en in de privésfeer.”

Absolem heeft geen HR-dienst. “Mensen zijn geen resources. Onze personeelsdienst heet ‘Mens en Organisatie’, zij zorgen voor verbinding met Absolem. Dat is niet altijd evident, want consultants zijn vaak bij klanten. Maar we houden de vinger aan de pols en bieden onder meer coachings aan, bijvoorbeeld tegen burn-out/bore-out... Samen met onze werknemers brengen we ook toekomstplannen in kaart. Zo doen we eigenlijk aan loopbaanbegeleiding tijdens de loopbaan.”

“We willen niet dat je dingen moet verbergen op het werk. Je moet als persoon volledig aanwezig kunnen zijn. Dat leidt ook tot minder stress. We denken ook volgens de kerntalentenmethode. Elke werknemer krijgt een analyse van wat hem of haar intrinsiek motiveert. Zo leer je je energiegevers en -nemers kennen, en kan je erover waken dat je 70 à 75% investeert in energiegevers. Dat leidt ertoe dat onze werknemers zichzelf ook beter kennen”, stelt Van Wesembeeck.

Radicale verantwoordelijkheid

Verder draagt Absolem onafhankelijkheid hoog in het vaandel. “Absolem is heel snel gegroeid, en we merkten dat middle management niet werkt. Wij geloven in gelijkwaardigheid en verbondenheid. Als één dominosteentje valt, stort het hele kaartenhuisje in elkaar.”

Bij Absolem heerst daarom een cultuur van ‘radicale verantwoordelijkheid’: “Je moet kunnen signaleren dat er volgens jou iets misgaat in een project. Dat zorgt voor meer verbinding onderling, van ceo’s tot collega’s. Iedereen heeft recht op zijn mening, iedereen kan feedback geven.”

Welke uitdagingen ziet Van Wesembeeck in de toekomst? “We willen graag meer vrouwen aantrekken. Het is niet omdat we werken in een technische sector, dat vrouwen hier niet welkom zijn. Wel integendeel: een van onze ceo’s is een vrouw! We organiseren daarom gastlessen, doen mee aan ‘Ondernemer voor de klas’, denken mee na over STEM,… We zetten ook acties op met de VDAB en denken we eraan om werkgroep op te starten, zodat ervaringen kunnen gedeeld worden.”

“Verder willen we intern blijven innoveren, ons transport verder verduurzamen en gaan we een ethisch charter ontwikkelen. Zoals gezegd: alle acties, hoe klein ook, hebben impact”, besluit Van Wesembeeck.