AB InBev brouwt bier steeds duurzamer

Het Belgische AB InBev, 's werelds grootste brouwer, heeft zijn in 2009 opgestelde duurzaamheidsdoelen ruim gehaald. De vooruitgang die het bedrijf boekte op procesefficiëntie en recycling brachten bovendien meer dan 390 miljoen euro op.
 

Het Belgische Anheuser-Busch InBev stelde in 2009 driejarige doelen op om zowel de CO2-uitstoot en het water- en energiegebruik bij de productie van bier en frisdrank te reduceren. Dat beleid heeft zijn vruchten afgeworpen. Zo nam de energie-efficiëntie de afgelopen drie jaar in de verschillende brouwerijen van AB InBev toe. De hoeveelheid energie die gebruikt wordt bij de productie van een hectoliter drank daalde met 12 procent.

Ook op watergebied is vooruitgang geboekt. Zo verbruikt de multinational bij de productie van een hectoliter drank inmiddels gemiddeld 3,5 hectoliter water. Ten opzichte van 2009 is dat een reductie van 18,6 procent. De waterbesparing staat gelijk aan de hoeveelheid water die nodig is om 25 miljard blikjes bier te produceren.

Het succes zou kunnen suggereren dat de duurzaamheidsdoelen uit 2009 wellicht weinig ambitieus waren. Toch zijn de cijfers van AB InBev indrukwekkend. Zo zat Heineken, dat de ambitie heeft de duurzaamste brouwer ter wereld te worden, zat in 2011 nog op 4,3 hectoliter.

99,2% afval gerecycled

Dit beleid heeft niet alleen gezorgd voor duurzame resultaten: door efficiënter te produceren werd in 2012 $92 mln (€70,6 mln) verdiend en aan recycling zelfs $420 mln (€322,6 mln).

De brouwer van onder andere Hertog Jan, Hoegaarden en Budweiser recyclet zijn afvalstoffen bijna volledig. Het doel was om 99 procent van de afvalvloeistoffen te recyclen, maar dit werd met 0,2 procentpunt overstegen. Het volledig gerecyclede PET-flesje van het Braziliaanse drankje Guaraná Antarctica is een goed voorbeeld: bij de productie wordt 70 procent minder energie verbruikt én met hetzelfde percentage de CO2-uitstoot verminderd.

De totale CO2-reductie van AB InBev bedroeg in 2012 15,7 procent, ruim boven de doelstelling van 10 procent ten opzichte van 2009. De brouwer heeft dit mede aan innovaties te danken. Het nieuwe bierflesje van Beck’s is bijvoorbeeld 11 procent lichter dan zijn voorganger, waardoor volgens schattingen in 2013 de CO2-uitstoot met 2000 ton zal dalen.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl