95 Vlaamse toeristische ondernemingen verdienen Groene Sleutel

Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen reikten onlangs een 'Groene Sleutel' uit aan 95 toeristische ondernemingen. Zes daarvan ontvangen het kwaliteitslabel voor milieuvriendelijke logies, attracties en meetinglocaties voor de eerste keer. Het internationale label is een erkenning voor de extra inspanningen die de ondernemingen leveren om bijvoorbeeld water en energie te sparen.
 

Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen reiken De Groene Sleutels voor het achtste jaar op rij uit. 10 campings, 28 jeugdverblijven, 26 hotels, 9 gastenkamers, 8 attracties, 12 meetinglocaties en 2 vakantiewoningen zijn bij de gelukkigen. In het totaal 95 groene logies en attracties.

Jaarlijkse onafhankelijke controle

Deelnemende ondernemingen krijgen de ‘Groene Sleutel’ niet zomaar. De laureaten moeten voldoen aan een hele reeks criteria voor energie, water en mobiliteit.

Ze hebben een ambitieus milieubeleidsplan, milieubewuste medewerkers, springen zuinig om met water en energie, doen aan afvalpreventie en sorteren hun afval en sporen hun gasten aan tot milieubewust gedrag. De uitbaters organiseren activiteiten in het thema duurzaamheid en hebben oog voor groenonderhoud, voldoende open ruimte en duurzame mobiliteit. Bovendien moeten ze elk jaar opnieuw aantonen dat ze zich inspannen voor het milieu.

Een onafhankelijke jury met vertegenwoordigers van de overheid, milieuorganisaties en de toeristische sector kent het label toe.

Duurzaam op reis

“Bij het boeken van een reis denk je misschien niet onmiddellijk aan duurzaamheid, toch kan je ook tijdens je vakantie je steentje bijdragen door te kiezen voor een hotel of camping dicht bij huis en met een Groene Sleutel. Zo weet je zeker dat je vakantieplek respectvol omgaat met de leefomgeving,” vertelt Kris Van Rossem van Bond Beter Leefmilieu.

Dit jaar maakt bookdifferent het nog gemakkelijker om een duurzame reis te boeken, ze vermelden welke hotels de Groene Sleutel dragen. “Als je ook nog het goede doel wilt steunen, dan kan je boeken via deze link. Zo steun je Bond Beter Leefmilieu terwijl je slaapt.”

Groene Sleutel in recordtempo

Met het moto “Think green or don’t think at all” in het achterhoofd ging Van der Valk hotel Beveren in een jaar voor een Groene Sleutel.

“Wij vinden investeren in duurzaamheid zo belangrijk voor de wereld van morgen. Het is ook mooi meegenomen dat die investeringen binnen de kortste keren terugverdienen. Door het vervangen van onze verlichting door ledverlichting besparen we jaarlijks bijna 5000 euro. De waterbesparing op de hotelkamers (douches en wastafels) levert ons een besparingspotentieel op van maar liefst € 6.389 per jaar en dit door slechts een investering van € 1.250 te doen."

"Maar we leveren ook inspanningen die geen financieel voordeel opleveren. Door het aanbieden van bijvoorbeeld duurzame vis krijgen we meer garantie voor het voortbestaan van de verschillende vissoorten.” De Groene Sleutel is voor Tim Van der Valk geen eindpunt “We kunnen nog zoveel doen als we het zelf maar willen en geloven. Ons streefdoel is om in 2015 aan alle CO2-neutraliteitsverplichtingen te voldoen.”

Begeleidingsprogramma in 2014

In 2013 viel het veel gevraagde gesubsidieerde begeleidingsprogramma van Toerisme Vlaanderen weg. Daarom start Bond Beter Leefmilieu in 2014 met een eigen begeleidingsprogramma van gekwalificeerde onafhankelijke adviseurs. “Wij hopen zo in 2014 weer heel wat nieuwe toeristische bedrijven te kunnen engageren voor milieubewust en duurzaam ondernemen.”

Over het ecolabel

De Groene Sleutel maakt deel uit van het 'Green Key'-programma, het internationale ecolabel dat uitgaat van de Foundation for Environmental Education (FEE). In 44 landen ontvingen meer dan 2300 ondernemingen de ‘Green Key’. Bond Beter Leefmilieu (BBL) beheert de Groene Sleutel in Vlaanderen met steun van Toerisme Vlaanderen. Met het label willen BBL en Toerisme Vlaanderen toeristische ondernemers aanmoedigen om zo duurzaam mogelijk te werken.

Opmerking: Informatie over Groene Sleutel 2015 vindt u hier.
 

Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Beschikbare downloads
Gepubliceerd op
21 januari 2014
Terug naar boven
Terug naar boven