44 Antwerpse gemeenten worden klimaatneutraal

Tijdens de 27ste milieudag van de provincie Antwerpen hebben 44 gemeenten ingetekend op de provinciale campagne ‘Klimaatneutrale Organisatie 2020’.

De provincie Antwerpen nodigt jaarlijks alle schepenen en gemeentelijke ambtenaren van Milieu uit op de Provinciale Milieudag om hen te ondersteunen en te inspireren in de uitbouw van hun milieubeleid. Op deze 27ste edititie tekenden 44 gemeenten het engagement om klimaatneutraal te worden. Sinds 2012 ondersteunde de provincie 33 gemeenten bij hun klimaatbeleid. Ondertussen is dit aantal dus gestegen tot 44 gemeenten.

Rik Röttger, gedeputeerde voor Leefmilieu, is opgezet met deze stijging: “De provincie wil tegen 2020 een klimaatneutrale organisatie worden. Daarin neemt de provincie niet alleen een voorbeeldfunctie. Via de campagne ‘Klimaatneutrale Organisatie 2020 wil ze ook zoveel mogelijk gemeentebesturen ondersteunen in een duurzaam klimaatvriendelijk beleid. Want ons doel is uiteindelijk met vereende krachten samen met ons zo veel mogelijk gemeenten klimaatneutraal te maken in 2020."

Engagement voor een klimaatneutrale toekomst

Via hun engagement herleiden gemeenten eerst de eigen uitstoot van CO2, N2O en CH4 naar nul door in te zetten op maximale reductie van de broeikasgasuitstoot, dan door het gebruik van hernieuwbare energie te optimaliseren, vervolgens efficiënter te verbruiken en vanaf 2020 de overblijvende emissie te compenseren.

Met deze ervaring bouwen gemeenten een solide basis voor uitbreiding van het klimaatbeleid naar het hele grondgebied van de gemeente. Eveneens bereiden ze zich voor op toekomstige verplichtingen van Europa.

Provinciale ondersteuning

Alle deelnemende gemeenten kunnen rekenen op uitgebreide inhoudelijke ondersteuning vanuit de ervaringen van de provincie. Er zijn momenteel al pakketten in verband met de broeikasgasinventaris, participatief werken bij de gemeente, duurzaam bouwen en klimaatgroen. De gemeenten kunnen nog uitkijken naar pakketten over voorbeeldprojecten, gezamenlijke aankopen, budgetten voor de campagne en hernieuwbare energie. Kamp C en het Provinciaal Instituut voor Hygiëne zorgen mee voor technische ondersteuning bij het detecteren en nemen van maatregelen.

Efficiëntie, expertise en samenwerking

“Het samenwerkingsverband zorgt voor een efficiënte inzet van de beschikbare mensen en middelen met als gevolg een verminderde werklast voor gemeenten", vertelt Röttger. "Bovendien zorgt deze werkwijze er ook voor dat de expertise die wordt opgebouwd gedeeld kan worden met alle besturen. De taak van de provincie is immers niet dé, ene, grote visie te ontwikkelen maar alle gemeenten te ondersteunen in hun klimaatbeleid."

"De opwarming van de aarde zal niet in één gemeente of stad en door gemeente of stad alleen worden gestopt, al is dat natuurlijk een lovenswaardige ambitie. Klimaatbeleid is geen kwestie van de beste van de klas zijn, maar van een gedeelde brede en volgehouden maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daarvoor staat de deur bij de provincie altijd open,” aldus Rik Röttger.

44 gemeenten gaan voor klimaatneutraal

Balen, Berlaar, Boechout, Bonheiden, Bornem, Brasschaat, Brecht, Duffel, Edegem, Essen, Grobbendonk, Heist-Op-Den-Berg, Herenthout, Herselt, Hove, Hulshout, Kalmthout, Kontich, Laakdal, Mortsel, Olen, Oud-Turnhout, Putte, Ranst, Rijkevorsel, Schelle, Schilde, Sint-Katelijne-Waver, Stabroek, Turnhout, Westerlo, Wijnegem, Wuustwezel, Zoersel en Zwijndrecht doorliepen al de volledige goedkeuringsprocedure.

Daarbovenop keurden de colleges van volgende 9 gemeenten de campagne goed: Boom, Malle , Nijlen, Retie, Schoten , Sint-Amands, Vorselaar, Willebroek en Zandhoven. Zij wachten nog op een goedkeuring van de gemeenteraad.

Daarnaast zetten 6 gemeenten, namelijk stad Antwerpen, Dessel, Lier, stad Mechelen, Mol en Puurs in op eigen klimaatdoelstellingen.

Eerste resultaten

Een mooi voorbeeld van het klimaatbeleid bij de provincie is de recent goedgekeurde energiestandaard voor nieuwe bouwprojecten van de provinciale gebouwen. Zowel nieuwbouwprojecten als grote renovatieprojecten voldoen vanaf nu aan de passiefstandaard. Dit laat de provincie toe om een traject uit te stippelen voor renovatie van het volledige provinciale patrimonium. Deze regeling vormt meteen een eerste inspiratiebron voor gemeenten. Daarenboven zullen gemeenten elkaar en de provincie verder inspireren met het eigen klimaatbeleid.

Geïnspireerd? Word vriend van … !

Vind je ‘Klimaatneutrale Organisatie 2020’ inspirerend? Wil je zelf de broeikasgasuitstoot van je gezin verminderen? Op www.vriendvan.be bieden de provincie en gemeenten je een ruim assortiment met klimaatvriendelijke acties, die je bovendien het leven makkelijker maken.