schema geothermie

30% CO2-reductie bij Janssen Pharmaceutica dankzij diepe aardwarmte

Farmaceutisch bedrijf Janssen Pharmaceutica gaat aardwarmte ontginnen op 2,4 kilometer diepte onder zijn bedrijfssite in Beerse-Vosselaar. Het is daarmee het eerste Vlaams bedrijf dat diepe aardwarmte aanspreekt als groene energiebron.

De energie zullen het gebruiken voor de verwarming en koeling van zijn gebouwen. Hierdoor daalt de CO2-uitstoot met 30 procent.

CEO Janssen Pharmaceutica dr. Stef Heylen: “Al vele jaren werken we aan een ambitieus plan om aardwarmte aan te wenden voor onze site. Onze energiebehoefte is immers groot en aardwarmte is de perfecte oplossing. Aardwarmte is een en al groene en hernieuwbare energie. Onze CO2-uitstoot zal tot 30 procent kunnen dalen. Aardwarmte is bovendien onuitputtelijk, veroorzaakt geen overlast en is stabiel in prijs.”

Grote investeringen nodig

Het project gaat gepaard met grote investeringen. Niet alleen voor het aanboren van de grondwaterlagen op 2,4 kilometer diepte, maar ook voor de realisatie van een nieuw energiegebouw. Daarnaast is er de aanleg nodig van een innovatief warmtenet van de vierde generatie. De investeringen lopen zo op tot veertig miljoen euro. De start van de werken is gepland na de zomer.

“Het project was niet mogelijk geweest zonder de samenwerking met lokale, provinciale en regionale bestuursniveaus, en met de steun van onze directe buren. Zo heeft de Vlaamse regering, onder leiding van Minister-President Geert Bourgeois, de nodige regelgevende en financiele ondersteuning voorzien, van aanpassingen aan het decreet diepe ondergrond tot de zeer belangrijke garantieregeling. Ook de steun van het provinciale en lokale bestuursniveau was onmisbaar om onze ambitie voor duurzame energie waar te maken. We wensen hen dan ook allen uitdrukkelijk te bedanken.”

Garantielening Vlaamse overheid moet voor doorbraak zorgen

Vlaams minister van energie Bart Tommelein: “Janssen Pharmaceutica is het eerste bedrijf dat gebruik zal kunnen maken van de Vlaamse garantieregeling voor diepe aardwarmte. Boren in de diepe ondergrond houdt steeds risico’s in. Met de garantieregeling willen we bedrijven over de streep trekken. Als ze het op voorhand geschatte vermogen niet halen, dan kan de Vlaamse overheid bepaalde kosten terugbetalen. De bedrijven dragen zelf ook bij aan die garantieregeling door de betaling van een premie. Hopelijk kan onze garantieregeling en het goede voorbeeld van Janssen Pharmaceutica mee voor een doorbraak zorgen van diepe aardwarmte in Vlaanderen.”

Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
4 september 2017
Terug naar boven
Terug naar boven