‘Goodness by nature’: nieuw motto voor duurzaamheidsstrategie in de groente- en fruitsector

logo Goodness by Nature

Het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) heeft de vernieuwde duurzaamheidsstrategie van de coöperatief georganiseerde groente- en fruitsector voorgesteld. Dat gebeurde tijdens de vakbeurs Fruit Logistica in Berlijn.

De nieuwe baseline ‘Goodness by nature’ beklemtoont dat hun producten van nature gezond zijn en geteeld worden met een minimale impact op mens en milieu.

Het keurmerk ‘Responsibly Fresh’, dat VBT sinds 2012 gebruikt, verwijst naar verse groenten en fruit die op een maatschappelijk verantwoorde manier geteeld worden. De VBT-coöperaties hebben de voorbije jaren samen veel inspanningen geleverd voor duurzame ontwikkeling. Dat blijkt ook uit behaalde certificaten en externe controles.

Het nieuwe motto toont aan dat de VBT-coöperaties in 2019 hun duurzaamheidsinspanningen zullen voortzetten binnen de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties.

Ze zullen zich hoofdzakelijk concentreren op acht doelstellingen die relevant zijn voor hun sector, waaronder verantwoorde consumptie en productie met aandacht voor voedselveiligheid, voedselspaarzaamheid en verantwoorde verpakking.

Verder wordt er geïnvesteerd in wetenschappelijk onderzoek voor innovatie en verbetering. Bovendien hechten de telers en hun coöperaties belang aan de gezondheid, veiligheid en het welzijn van hun personeel.

De sector engageert zich ook voor projecten in het Zuiden, gaat zuinig om met schaarse natuurlijke hulpbronnen en hanteert een correcte toepassing van bodem- en gewasbescherming.

De deelnemende coöperaties zijn BelOrta, Belgische Fruitveiling, Coöperatie Hoogstraten, Limburgse Tuinbouwveiling en de REO Veiling. Er zijn drie redenen waarom ze bewust kiezen voor een milieuvriendelijke, coöperatieve aanpak:

  • coöperatief ondernemen is duurzaam ondernemen
  • duurzame groenten en fruit zijn van nature lekker en gezond
  • ze willen ondernemen met respect voor mens en milieu.

Evenveel redenen dus om te kiezen voor groenten en fruit van eigen bodem!

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
25 februari 2019
Terug naar boven
Terug naar boven