Groeilab 'Klimaatverantwoord ondernemen bij Ambulante zorg'
Het geheel van ondernemingen in de gezondheidszorg, in de welzijnssector, in de sociaal-culturele sector, de gezinszorg en de sociale economie is in Vlaanderen een sterk uitgebouwd geheel van maatschappelijk gedreven ondernemingen. Maar dat 17.000 ondernemingen en 18% van de tewerkstelling een ecologische impact hebben, staat buiten kijf.
Ook voor sociale ondernemingen brengt de klimaatopwarming heel wat uitdagingen met zich mee. Willen we de klimaatdoelstellingen voor 2030 en 2050 halen, dan is het nu tijd voor actie. Niet alleen voor het milieu, klimaat en de biodiversiteit overigens. Ook voor je eigen portemonnee. Zo verlaagt een duurzame transformatie je operationele kosten op langere termijn. Door over te schakelen op energie-efficiënte systemen verminder je je energieverbruik. Het vergroenen van je energiebevoorrading levert lagere of op z’n minst voorspelbare energierekeningen op. En niet onbelangrijk: door de ecologische voetafdruk te verminderen, boost je ook je ondernemers-imago.
Redenen genoeg om je te laten begeleiden bij het in kaart brengen waar de grootste milieu-impact zit van jouw sociale onderneming, maatregelen door te voeren die je in staat stellen om effectieve impact te veroorzaken, advies te krijgen over de voordelen als je inzet op milieuvriendelijke technologieën en zo je steentje kan bijdrage aan de strijd tegen schadelijke uitstoot.
Dit groeilab zet zich in om twee specifieke bronnen van CO2-emissies bij ambulante dienstverlening aan te pakken, met name op het vlak van de verduurzaming van je mobiliteitsbeleid en voeding waarbij veel aandacht is voor de technologische versnelling die momenteel nieuwe producten en diensten genereert.