boardroom

Gids voor duurzaam kantoormeubilair

Duurzaam kantoormeubilair reduceert de milieu-impact, heeft een positief effect op de gezondheid en productiviteit van medewerkers en bespaart kosten.

Hieronder geven we vier mogelijke stappen richting duurzaam kantoormeubilair.

1. Tweedehands

Te vinden in de meeste steden. De milieu-impact ervan is laag, aangezien het om bestaand meubilair gaat. Hoewel er stukken te vinden zijn van bekende designers, winnen ook de minder bekende designartikelen aan populariteit. Het nadeel van hergebruik is evenwel de relatief hoge prijs en de kleine volumes.

2. Opgefrist en hersteld

Dit houdt een grondige facelift van het meubilair in. Onderdelen die stuk zijn vervangen, kussens met nieuwe stoffen overtrekken,… Dit is de tweede meeste duurzame manier. Het voordeel is ook dat met wat opsmukwerk het mogelijk is om verschillende meubelstukken bij elkaar te laten passen. En de meerwaarde van het meubelstuk neemt toe met veertig à vijftig procent. De milieukost daalt met negentig procent.

3. Herfabricage

De componenten die langer meegaan, zoals aluminiumonderdelen aan bureau’s en stoelen, krijgen nieuwe zachte materialen eromheen. Het resultaat is vaak niet te onderscheiden van nieuwe meubelstukken. Het voordeel is dat het meubilair er zoals gewenst kan uitzien. En dat tegen een prijs die vijftig à zestig procent goedkoper is dan nieuw materiaal. De milieukost daalt met tachtig procent.

4. Recyclage

Een goede optie is ook het teruggeven van aangekocht meubilair aan de fabricant. Deze kan zo de materialen recycleren. Het bespaart zelf transport en de eigen recyclagekosten.