FutureproofedCities

Futureproofed-tool voor meting CO2-uitstoot

Futureproofed, het Leuvense milieuadviesbureau, ontwikkelde een tool waarmee de CO2-uitstoot gemeten kan worden: FutureproofedCities

In opdracht van de vzw Leuven Klimaatneutraal berekende het daar meteen de CO2-uitstoot mee in Leuven voor de periode 2010-2016. Die blijkt verminderd van 762.000 tot 682.000 ton.

De tool mat een daling van de Leuvense CO2 met tien procent. En dat ondanks een toename van het aantal inwoners en de economische activiteit (geschat op zes procent).

Op schema voor 2030-doelstellingen

Met de vermindering van de CO2-uitstoot zou Leuven - op enkele maanden na - op schema zitten om de doelstelling te halen om tegen 2030 klimaatneutraal te zijn.

"Met de vermindering van de CO2-uitstoot met tien procent bevinden we ons in het Europese koppeloton", zegt Leuvens schepen voor Leefmilieu Mohamed Ridouani (sp.a), die beklemtoont dat de vermindering het resultaat is van een reeks energiebesparende initiatieven.

Filmpjes met energiebesparende praktijken

Om het doel te bereiken, zet Leuven Klimaatneutraal volop in op communicatie. De vzw lanceerde een nieuw logo en de nieuwe slogan "Leuven2030. Minder uitstoot en meer toekomst”.

Ze zullen voortaan ook filmpjes publiceren waarin goede energiebesparende praktijken aan bod komen. Om meer wetenschappelijk te werk te gaan, vroeg de vzw aan de onderzoeksinstelling VITO om een jaaractieplan op te stellen voor 2017.