logo Cultuurzaam

Cultuurzaam, toolkit voor een duurzame cultuur-, jeugd- en mediasector

Cultuurzaam.be is een toolkit die systematisch het energieverbruik en de CO2-uitstoot verlaagt van organisaties en vakmensen uit de cultuur-, jeugd- en mediasector. De tool bevat een reeks instrumenten die hierbij kunnen helpen.

De bundeling aan instrumenten circuleren momenteel in de drie sectoren: cultuur, jeugd en media.

Cultuurzaam bevat onder meer:

  • verschillende CO2-calculators
  • een eco/checklist voor gebouwen of kunstpraktijken
  • een bankwijzer
  • een afvalchecklist.

Meer dan scans en meetinstrumenten

Niet alle ‘tools’ zijn scans of meetinstrumenten. De CO2-uitstoot is dan ook niet altijd meetbaar. Daarom bevat de website ook richtlijnen, tips, advies voor gedragsverandering en duurzame keuzes.

“Cultuurzaam.be kwam tot stand als een van de acties die resulteren uit de recente rondetafelgesprekken over duurzame culturele infrastructuur en sensibilisering in cultuur, jeugd en media. Doel hiervan was om enkele concrete acties en ingrepen te formuleren om de CO2-uitstoot jaarlijks te helpen verminderen in deze drie sectoren,” verduidelijkt minister Gatz.

Elke De Beukelaer, coördinator Pulse vindt: “Cultuurzaam.be is een goede oefening om alle instrumenten en tips die intussen ontwikkeld zijn en circuleren op het internet samen te brengen en aan te bieden als een geheel. De tools zijn overigens niet alleen interessant voor vaklui uit de drie sectoren maar ook voor burgers, vrijwilligers en werknemers uit andere sectoren.”