werf opbouw van een gebouw

Webinar - Constructie en renovatie van gebouwen: hoe de circulaire economie aanmoedigen?

23 november 2020 14:00 tot 15:30

De bouw en exploitatie van gebouwen is verantwoordelijk voor 36% van het wereldwijde eindverbruik van energie en bijna 40% van de energie-gerelateerde CO2-uitstoot. Dat moet beter.

De bouw en exploitatie van gebouwen is verantwoordelijk voor 36% van het wereldwijde eindverbruik van energie en bijna 40% van de energie gerelateerde CO2-uitstoot. Daarnaast belandt 54% van de materialen afkomstig van afbraakwerken op het vuilnisbelt.

De circulaire economie kan, door de levensduur en het gebruik van materialen te verhogen en door het kiezen van hulpbronnen op basis van hun milieu-impact en hun hernieuwbare aard, worden beschouwd als een doeltreffende strategie om de milieu- en klimaatimpact van de bouwsector. Hij kan ook de giftigheid voor de mens, de uitstoot van deeltjes, het bodemgebruik,... verminderen.

Het doel van de studie die het ICEDD voor de FRDO heeft uitgevoerd, is te analyseren hoe de overgang naar een circulaire economie in de bouw- en renovatiesector te versnellen en acties voor te stellen die door de federale regering moeten worden ondernomen om deze transitie te versnellen.

De studie beschrijft op kritische wijze de bestaande instrumenten, de ondervonden obstakels en mogelijke acties. De studie werd uitgevoerd met de sterke betrokkenheid van het maatschappelijk middenveld en de belanghebbenden in de bouwsector gedurende het hele proces.

Tijdens het webinar zal het ICEDD de gebruikte methodologie en de belangrijkste resultaten van het onderzoek presenteren. Vervolgens zal een concreet voorbeeld van samenwerking tussen administraties van verschillende machtsniveaus met het oog op de bevordering van circulaire bouw en renovatie worden gepresenteerd. Tot slot zal er tijd voorzien worden voor vragen en antwoorden.

Prijs
gratis
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Georganiseerd door
Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling
Terug naar boven