Verbod op greenwashing en duurzame consumentenrechten - juridische update

Consumenten willen steeds vaker duurzame producten kiezen, producten die langer meegaan en kunnen worden gerepareerd. Vaak wordt dit verhinderd door onvolledige of misleidende informatie.

Zowel nationale als Europese overheden gaan sterk in tegen greenwashing. Er geldt een algemeen verbod op misleidende reclame en specifiekere wetgeving is op komst.

De Europese Commissie stelt een wijziging in de ‘Richtlijn consumentenrechten’ voor om verkopers te verplichten consumenten te informeren over de duurzaamheid en repareerbaarheid van producten. Ook in de 'Richtlijn oneerlijke handelspraktijken' zullen wijzigingen worden doorgevoerd om greenwashing en geplande veroudering tegen te gaan. 

Deze opleiding maakt deel uit van de reeks ‘Circulaire economie vanuit verschillende hoeken bekeken’.

Evelyne Terryn, professor ondernemingsrecht en consumentenrecht, licht de toepassing van de huidige wetgeving op greenwashing en de nieuwe wetgeving inzake duurzame consumptie toe. Ze gaat in op de gevolgen voor bedrijven en consumenten.

Programma:

  • Overzicht van het juridisch kader m.b.t. duurzame consumptie
  • Greenwashing:
    • Wat is greenwashing?
    • Toepassing van de Europese en Belgische huidige wetgeving: wat kan en wat niet?
    • Toekomstige wetgeving
  • Communicatie rond duurzaamheid: huidige en toekomstige wetgeving
  • Repareerbaarheid: huidige en toekomstige wetgeving

 

Schrijf online in voor 5/6/2023

De deelnameprijs is 60 euro.
Betalingsgegevens: rekeningnummer IBAN BE31 2850 2133 2955 van het Postuniversitair Centrum, met vermelding 400/0023/67748 + naam deelnemer(s).

Prijs

€ 60

Datum

8 juni 2023, 14:00 - 15:00

Locatie

Livestream
België

Organised by

KU Leuven Kulak

Toevoegen aan mijn favorieten

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw favorieten. U kan uw favorieten vervolgens als één pdf document downloaden.