10 JAAR OIKOS | The new eco-nomics

brandende lamp
28 januari 2020 20:00 tot 22:00

Inspirerende denkers voeren je mee naar nieuwe denkbeelden en praktijken

Hoe ziet de economie van de toekomst er uit? Maakt het een goed leven voor iedereen mogelijk binnen de grenzen van de planeet? Welke nieuwe infrastructuren ondersteunen duurzame levensstijlen, met respect voor het Zuiden? En hoe kunnen we solidair zijn met de toekomstige generaties? Vanuit die vragen organiseert Oikos denktank haar tiende verjaardag met een feestcongres mét inhoud. Laat je meevoeren naar nieuwe denkbeelden en praktijken met inspirerende deze denkers.
 
Sprekers
 
De Britse progressieve econoom Jason Hickel is economisch antropoloog en docent London University College. Verder is hij ook auteur van o.m. 'The Divide' en schrijft hij regelmatig in de The Guardian en Foreign Policy. Jasons onderzoek richt zich op mondiale ongelijkheid, politieke economie, post-ontwikkeling en ecologische economie. In zijn etnografische werk legt hij de focus op arbeidsmigratie en politiek in Zuid-Afrika. 
 
De Duitse politieke econome Maja Göpel is Secretaris-Generaal van de Duitse Advisory Council on Global Change van o.m. 'The Great Mindshift. Why a New Economic Paradigm is essential for sustainability transformations'. Göpel doceert tevens ook als expert in klimaatbeleid, als hoogleraar aan de Leuphana Universiteit in Lüneburg. 
 
In zijn boek ‘Identiteit’ heeft Paul Verhaeghe duidelijk getoond hoe de neoliberale economie mensen letterlijk ziek maakt. In zijn daarop volgende publicatie ‘Autoriteit’ verkent hij nieuwe horizontale modellen van organisatie, gestoeld op samenwerking in plaats van competitie, die ook succesvol in het bedrijfsleven worden toegepast. 
 
Kees Vendrik heeft als hoofd-econoom bij Triodos Bank de taak om dialoog stimuleren voor duurzame financiering en het paradigma van de economie te veranderen. Daarnaast zetelt hij ook als voorzitter van de sectortafel voor elektriciteit in het Nederlands klimaatakkoord. Verder was hij ook vice-president van de Algemene Rekenkamer, voorzitter van het Instituut voor Fondsenwerving en de Stichting voor Democratie en Media. Ook heeft hij politieke ervaring als parlementslid en woordvoerder van Economie en Financiën bij Groen Links. 
 
Moderator: Tine Hens, Mo Magazine en auteur van boeken zoals 'Het klein verzet' en 'Het is allemaal de schuld van de Chinezen!'.
Prijs
€ 5,00
Theaterzaal, Kunstencentrum Vooruit
Sint-Pietersnieuwstraat 23
9000 Gent
België
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Georganiseerd door
OIKOS
Terug naar boven