Respectvol reizen met KrisKras

29 augustus 2011

Reisorganisatie KrisKras heeft aandacht voor duurzaam toerisme. De vzw verzorgt boeiende groepsreizen, weekends en dagtrips voor 18 tot 30-jarigen. Tijdens de trips zorgt KrisKras steeds voor een cocktail van natuur, cultuur, actie en genieten. Samen met een kleine groep en een reisbegeleider gaan jongeren tussen 18 en 30 jaar op verkenning.

De jongeren kunnen bij KrisKras kiezen uit een uitgebreid aanbod van begeleide groepsreizen. De reizen, weekends en daguitstappen van KrisKras worden bewust voor groepen tot 9 personen georganiseerd. Tijdens een voorbereidende vergadering maken de groepsledenkennis met elkaar.

KrisKras organiseert reizen in zowat elk werelddeel, maar het aanbod omvat eveneens uitstappen dichtbij. Denk maar aan Provence, Marokko (Hoge Atlas), Ghana, Slovenië enzoverder. Bij de meeste reizen komt veel actie kijken. Daarom wordt ook een activiteitsgraad weergegeven bij elke vakantie. Reizen kan vanaf 4 tot 25 dagen. Voor elk wat wils dus. Een Nederlandstalige reisleider tussen 23 en 35 jaar zorgt steeds voor de nodige zorg en organisatie. KrisKras ziet toe op zijn opleiding.

Mens, cultuur en natuur
KrisKras’ visie op reizen is er één met respect voor mens, cultuur en natuur. De organisatie gebruikt die ook tijdens het organiseren van de trips. Transport ter plaatse gebeurt zoals de lokale bevolking het doet: te voet, met bus of taxi, per fiets enz. Hierbij draait het om de beleving, de geur en het gevoel van direct betrokken te zijn bij het land. Verder is het reistempo niet te hoog zodat optimaal contact met de lokale bevolking mogelijk is en het dagelijkse leven beleefd wordt.

Bij reizen verder dan 1 500 km wordt pas overwogen om het vliegtuig te nemen. Het is een bewuste keuze om niet meer dan 30% van de reizen te organiseren naar verre bestemmingen. De CO2-uitstoot van de vluchten van begeleiders worden gecompenseerd. Verder reizen ze naar een aantal bestemmingen enkel met een minibus. De reizigersgroep is steeds beperkt. Zo wil de organisatie de impact van de aanwezigheid klein houden.

Samenwerken
Uitbuiting van culturele minderheden staat niet in KrisKras’ woordenboek. Het gaat wel op zoek naar manieren om samen te werken met lokale organisaties die oog hebben voor arbeidsomstandigheden en rekening houden met de ecologische impact van hun activiteit. Bijvoorbeeld overnachtingen gebeuren in kleine pensions of tenten, eten in lokale restaurants en inkopen bij de lokale kruidenier of op de markt. Ecologische poetsproducten zorgen ervoor dat alles net blijft.

Van deelnemers aan de reizen wordt verwacht respect te hebben en open te staan voor cultuurverschillen, lokale leefgewoonten en een inspanning te doen door een paar woorden van de lokale taal te leren. Elke deelnemer krijgt een reiswijzer met concrete tips om duurzaam op reis te gaan. Duurzaam reizen staat niet gelijk met budgetreizen. Er wordt dus een juiste prijs betaald.

Reiskriebels met grenzen
Naast het aanbieden van reizen voorziet KrisKras ook in sensibilisatie en steun. Om te sensibiliseren werd de vorming ‘Reiskriebels met grenzen’ uitgedokterd. Deze vorming aan de hand van een educatief bordspel kunt u zelf geven of door KrisKras laten begeleiden. Doelgroep van het educatief bordspel zijn scholen en (jeugd)verenigingen. Het spel moet jongeren aandachtig maken voor duurzaam reizen, en gevolgen van (niet-duurzaam) reizen. Basisprincipe zijn people, planet en profit. Het spelt gaat door in het denkbeeldige Krastanië, een land waardoor u duurzaam moet reizen. Daarbij moet u rekening houden met de natuur, respect voor mensen tonen en economische gevolgen van de reis identificeren. Een spelpakket kost 40 euro.

Omdat KrisKras een bijdrage wil leveren aan projecten rond duurzame ontwikkeling, werkt het samen met Protos. Deze NGO zet zich in voor een beter waterbeheer. Eerlijke toegang tot voldoende water is namelijk een fundamenteel mensenrecht. Protos ondersteunt processen en projecten rond participatief, rechtvaardig en duurzaam waterbeheer. Dit zowel in het noorden als in het zuiden.

Op kriskras.be komt u meer te weten. Indien duurzaam waterbeheer u interesseert, kunt u een kijkje nemen op de website van Protos. Op toerismevlaanderen.be vindt u naast informatie rond duurzaam reizen een overzicht van praktijkvoorbeelden bij reisorganisatoren.

Maarten Vander BekenNavigatie


Zoeken© MVO Vlaanderen Koning Albert-II laan 35 bus 20, 1030 Brussel info@mvovlaanderen.be tel. +32 (0)3 877 16 04 disclaimer
MVO Vlaanderen is een initiatief van Vlaamse overheid naar boven