Duurzaamheidsspellen: spelenderwijs omgaan met duurzaamheid

29 augustus 2011

U kunt MVO op verschillende manieren omzetten naar praktijk. En die hoeven niet altijd even droog of theoretisch zijn. Wat dacht u van spellen die duurzaamheid promoten? Die kunnen namelijk zeer interessant zijn voor zowel bedrijfsleiders, werknemers als familie. Er bestaan in talrijke spellen in verschillende landen. We doen voor u een greep uit het ruime aanbod. We maken daarbij onderscheid tussen bordspellen en internetspellen.

Duurzaamheidsspellen kunnen personen, maar ook de bedrijfswereld iets bijbrengen. Denk maar aan leren omgaan en kennis maken met MVO en de bijhorende keuzes en moeilijkheden. Niet alle spellen zijn gratis en het ene is al wat interactiever en innovatiever dan het andere, maar ze helpen uw kennis rond duurzaamheid te verbreden.

Bordspellen
Er zijn heel wat bordspellen die handelen over duurzaamheid. Sommige serieus, andere speels, sommige gratis, andere betalend. Omdat ze in groep worden gespeeld, dragen ze bij tot teambuilding. Wij bespreken een gratis en een betalend bordspel.

Het spel The System vindt u gratis terug op de website van de provincie Vlaams-Brabant. Het werd ontwikkeld voor spelers van 12 tot 88 jaar. Aan de hand van ecojeans of een ecologisch en duurzaam festival moet u met een groep via overleg en discussie keuzes maken en tegen het systeem vechten.

Het systeem is in dit geval de kapitalistische markt, waarin het niet gemakkelijk is om een product te realiseren dat rekening houdt met mens, milieu én winst. Als u foute afwegingen maakt, wint het systeem en is uw product onverkoopbaar of niet duurzaam. Het bord en de bijhorende kaarten kunt u hier vinden. Een overzichtelijke uitleg vindt u hier.

Globalance DuurzaamheidsSpel is een betalend bordspel voor bedrijven. Door het aan den lijve te ondervinden, leert u wat MVO juist inhoudt. Het is een spel op maat van uw bedrijf dat een antwoord biedt op de vraag of MVO wat kan beteken voor uw organisatie en hoe u het kunt toepassen.

Onder leiding van een spelbegeleider worden teams verdeeld in 4 tot 8 spelers. Deze teams moeten opdrachten uitvoeren terwijl het proces door gebeurtenissen wordt verstoord. Deelnemers moeten keuzes maken en worden hierdoor aangezet tot discussie. Het spel duurt ongeveer een halve dag en werd onder andere door Rabobank gebruikt. U vindt meer info op de website van het Nederlandse duurzaamheidsadviesbureau Globalance.

Internetspellen
Als u het liever wat moderner, grafischer en interactiever wilt dan kunt u best het internet raadplegen. Het nadeel van internetspellen is dat deze meestal individueel gespeeld worden.

Het Britse communicatieservicebedrijf BT stelt op zijn website 4 kleine spellen ter beschikking. Intrigue 2016 laat u als detective een moord zo koolstofneutraal mogelijk oplossen. Op deze manier leert u bij over de opwarming van de aarde en hoe daar best mee omgegaan wordt. Go Wild! is een variant voor de kleinsten onder ons. Better Business Choices toont daarentegen op een snelle manier dat duurzame keuzes niet altijd zo eenvoudig te maken zijn. Better Business Dilemmas schotelt u enkele dilemma’s voor waartussen u telkens moet kiezen.

WWF en Allianz hebben hun krachten gebundeld voor het internetspel CEO2. In dit spel kunt u kiezen tussen 4 sectoren als omgeving: verzekeringen, automobiel, chemie en nutsvoorziening. Het spel bestaat uit 2 rondes waarin u als CEO een keuze moet maken uit verschillende investeringsopties. Dit natuurlijk binnen een budget. De bedoeling is om een goed aandeel te houden terwijl de CO2-uitstoot zo laag mogelijk is. Elke optie heeft zijn prijs en heeft invloed op de CO2-uitstoot.

Er staan 2 hulplijnen tot uw beschikking: de telefoon en de computer. Via de telefoon kunt afhankelijk van het soort investering bellen naar 2 adviseurs. Na elke ronde geven 4 adviseurs hun mening over de uitkomst van uw opties. Na de rondes ziet u een sensibiliserend filmpje over de moeilijkheden die u voor de gekozen sector in de toekomst staan te wachten.

Tot slot bespreken we het betalende spel Deloitte Online Business Simulation Game. In dit mooi vormgegeven spel kunnen leidinggevenden fouten maken en leren van hun fouten zonder daarbij schade te berokkenen. Leren door te doen dus, maar op een veilige manier. Het spel focust op de 3 pijlers van MVO: people, planet en profit. De bedoeling is om te leren hoe u het evenwicht tussen mens, milieu, winstmogelijkheden en vraagstukken kunt vinden. Dit spel kunt u in groep spelen. Dat duurt ongeveer een halve dag, voorzien van de nodige discussies en interactie.

Verder bestaan er ook nog leuke online spellen rond duurzame energie, zoals Enercities en ElectroCity. In dezelfde stijl kunt u ook natuurrampen tegengaan met Stop disasters. En nu we toch bezig zijn over duurzaamheid én spellen, willen we u er graag op attenderen dat er intussen ook steeds meer gezelschapsspellen duurzaam gemaakt worden. Sommige zijn duurzaam én handelen erover, zoals het bordspel People Planet Profit.

Maarten Vander BekenNavigatie


Zoeken© MVO Vlaanderen Koning Albert-II laan 35 bus 20, 1030 Brussel info@mvovlaanderen.be tel. +32 (0)3 877 16 04 disclaimer
MVO Vlaanderen is een initiatief van Vlaamse overheid naar boven