Een stapel blokjes

Nieuwe subsidieoproep innovatieve partnerprojecten

De Vlaamse minister van Cultuur lanceert voor de 8ste keer de subsidieoproep innovatieve partnerprojecten. Met deze projectsubsidies kunnen culturele organisaties een samenwerking aangaan met partners uit andere sectoren. Zo treden ze uit hun comfortzone en verleggen ze hun grenzen. Sinds vorig jaar is er verhoogde aandacht voor digitale transformatie. Je kunt een projectvoorstel indienen tot uiterlijk 15 juli 2024.

We geloven dat cultuur via innovatie een maatschappelijke impact kan hebben en zo haar verbindende rol in onze veranderende samenleving kan versterken. Een voorbeeld van zo’n verandering in de samenleving is de onomkeerbare digitalisering. Sinds de lancering van de nieuwe visienota ‘Naar een slagkrachtige cultuursector in digitale tijden’ door de Vlaamse regering in 2022 geven we binnen deze oproep extra aandacht aan projectvoorstellen die inzetten op digitale transformatie.

Digitale transformatie kan breed geïnterpreteerd worden: enerzijds kan het gaan om projecten waar ingezet wordt op de verbreding en verrijking van culturele digitale content of op verbreding en verdieping van cultuurparticipatie. Het kan daarbovenop verder gaan dan de digitalisering van de werking: ook innovatie en experiment komen in aanmerking. Een straf idee waarbij bestaande tools op een innovatieve manier ingezet worden, is ook meer dan welkom.

Let wel: deze focus is niet verplicht. Bij de beoordelingscriteria wordt dit meegenomen om het innovatieve karakter van het project mee te beoordelen, maar het vormt niet het enige criterium. 

Inspirerende voorbeelden

Wat verwachten we? Een wervelende onepager, waarin je jouw innovatief project en de samenwerking met minimaal één niet-culturele partner beschrijft en uitlegt hoe je digitale transformatie in je project implementeert.

In de voorbije rondes zagen we daarvan al enkele mooie voorbeelden. Zo was er een project van JEF en VRT Sandbox met virtual reality (VR) in de zorgsector om een ziekenhuiskamer om te vormen tot een fantasiewereld voor kinderen. In een andere ronde ontwierp het digitale kunstencollectief studio.POC in samenwerking met het grafisch bureau Studio Plankton dan weer hybride digitale performances met bewustzijn rond digital waste. Dit jaar gaat choreograaf Ugo Dehaes op tournee met zijn voorstelling waarin een vroegere professionele danser die een been verloor na een motorongeluk weer op de planken zal staan. 

Laat je zeker ook inspireren door de goede voorbeelden in het Inspiratiemagazine Innovatieve partnerprojecten. Je vindt er succesvolle resultaten van innovatieve partnerschappen en leest er o.a. openhartige interviews met partners uit de eerste 5 projectrondes.