Alles over verpakkingen en hoe je deze kan voorkomen

contactpersoon:
Gaëlle Janssens +32 2 775 05 68 prevention@fostplus.be
bedrijf:
Een samenwerking tussen de overheid en bedrijfswereld
website:
www.preventpack.be

Preventpack.be geeft informatie over de acties van de ondernemingen inzake de preventie van verpakkingsafval.

Heel wat ondernemingen nemen initiatieven inzake preventie van verpakkingen en verpakkingsafval. Preventie is een moeilijke evenwichtsoefening, waarbij verschillende parameters en criteria met elkaar moeten verzoenen en de volledige levenscyclus van het product in rekening moet gebracht worden, van ontwerp tot afvalverwerking.

De bedoeling van preventie is het milieueffect van het koppel product/verpakking tot een minimum te beperken, bijvoorbeeld door de hoeveelheid verpakkingen te beperken, schadelijke materialen te vermijden en ook het gebruik van grondstoffen te verminderen dankzij recyclage.

Kwantitatieve preventie reduceert volume en gewicht van de gebruikte verpakkingsmaterialen. De kunst bestaat erin om de verpakking te beperken zonder dat het risico op beschadigingen van het product verhoogt. Tegelijk moet de verpakking blijven voldoen aan veiligheidseisen, hygiënevoorschriften en verwachtingen van de consument. Kwalitatieve preventie slaat op het totale ontwerp van de verpakking: het gebruik van gerecycleerde of recycleerbare materialen in de verpakking, een efficiënt transport van de verpakte producten, een minimum aan afval bij de productie van de verpakking, verlengde houdbaarheid van voedingswaren, vermindering van CO2-uitstoot... Kwalitatieve preventie vermijdt onder meer het gebruik van stoffen die schade toebrengen aan het product of het milieu en geeft de voorkeur aan materialen die recyclage vereenvoudigen.

Uw selectie

  • HR-bureaus
Terug naar selectie


Navigatie


Zoeken© MVO Vlaanderen Koning Albert-II laan 35 bus 20, 1030 Brussel info@mvovlaanderen.be tel. +32 (0)2 774 60 35 disclaimer
MVO Vlaanderen is een initiatief van Vlaamse overheid naar boven