i-propeller: winst vinden waar niemand zoekt

i-propeller is een studiebureau in een nieuwe niche. Het helpt grote bedrijven uit de profitsector diensten op de markt te brengen die inspelen op bestaande en toekomstige  trends in de samenleving. Dat gaat dan onder meer, maar niet alleen, om diensten voor 65-plussers, armen, migranten en oplossingen omtrent ecologie en duurzaamheid.

“Wij zijn actief in het domein van duurzaamheid, energie-efficiëntie, inclusie en diversiteit, gezondheidszorg en armoede. Wij zien deze domeinen als gebieden waar sociale innovatie welkom is, maar ook als belangrijke economische groeimarkten.” Dat vertelt Johan Moyersoen, general manager bij i-propeller.

“Wij helpen ondernemingen tot vernieuwende ideeën te komen, andere markten aan te boren, innoverende businessmodellen te ontwikkelen en nieuwe distributiekanalen uit te testen. Zo willen we bedrijven aanzetten tot sociale diensten innovatie in hun core business activiteiten.”

Hoe kan een onderneming aan arme mensen een betaalbare oplossing aanbieden om hun woning te isoleren, en daar zelf aan verdienen? Dit is het soort vraagstukken waarvoor i-propeller antwoorden uitwerkt. Niet-alledaags is dat de experts van i-propeller hun inspiratie vaak halen bij sociale ondernemers. “Het bijzondere is dat we vaak gebruik maken van de kennis en de inzichten van sociale ondernemers. Daartoe hebben we een netwerk uitgebouwd van meer dan 1500 sociale ondernemingen in Europa."

De woningisolatie-formule is inmiddels aangereikt aan de coöperatie Arco Group. Een ander voorbeeld situeert zich in de sector van de hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. De installatiebedrijfjes zijn voortdurend op zoek naar gekwalificeerde plaatsers. Samen met de VDAB heeft i-propeller ervoor gezorgd dat werkzoekenden een specifieke opleiding krijgen. Tegelijk wordt aan de werkgevers geleerd om te gaan met de noden en aspiraties van laaggeschoolden.

i-propeller doet ook actiegerichte research en beheert een Innovation & Action Lab dat sociale entrepreneurs en sociaal-innovatieve projecten ondersteunt in de opstartfase. Een paradepaardje is SELUSI (Social Entrepeneurs as Lead User for Service Innovation), een project dat op Europese schaal nagaat hoe sociale ondernemers de reguliere economie kunnen stimuleren op het vlak van businessinnovatie. Toonaangevende universiteiten en onderzoeksinstellingen zoals de London School of Economics, The Harvard Business School, de KULeuven, IESE Barcelona en SITE at Stockholm School of Economics werken hier aan mee.


Veerle Mertens

Meer info:

I-propeller

 

Uw selectie

  • Duurzaam internationaal ondernemen
Terug naar selectie


Navigatie


Zoeken© MVO Vlaanderen Koning Albert-II laan 35 bus 20, 1030 Brussel info@mvovlaanderen.be tel. +32 (0)3 877 16 04 disclaimer
MVO Vlaanderen is een initiatief van Vlaamse overheid naar boven