Milieuvriendelijk consumeren: diverse sensibiliseringsacties met één doel

bedrijf:
Vlaamse en federale overheid
website:
www.nelli.be

De overgrote meerderheid van de consumenten zegt dat ze milieubewust willen consumeren, zo’n 79 %. Slechts 20 % doet dit echter ook. Dit is niet enkel de schuld van de consument zelf, maar ook van de producent en de verdeler. Het aanbod milieuverantwoorde producten in de winkelrekken is moeilijk te herkennen.

Het Nelliproject op initiatief van OVAM wil dit verhelpen door consumenten de weg te wijzen naar milieuvriendelijke producten. Momenteel lopen er drie proefprojecten in verband met Nelli. Nelli is een klein, vrolijk groen hagedisachtig diertje dat de weg wijst aan consumenten naar milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, droogkasten en lampen. Deze producten zijn voordeliger voor het milieu én voor uw portefeuille. De gegevens die dit staven zijn te vinden op de Nelli-website, meer bepaald via deze link.

De proefprojecten worden gecoördineerd door de OVAM en uitgevoerd door een samenwerkingsverband tussen overheid, producenten, winkelketens en milieu- en verbruikersorganisaties. Het doel hiervan is om te onderzoeken of een samenwerking tussen consumenten, producenten en handelaars misschien dé manier is om consumenten aan te zetten tot het aankopen van milieuvriendelijkere producten. Als dit project een succes blijkt te zijn kan later overgestapt worden naar een grootschalig samenwerkingsverband.

Daarnaast is er de ondertekening op 8 april 2009 van een akkoord tot de verhoging van het aanbod van ecologische producten in de distributiesector voor de periode 2009-2012. De federale minister van Klimaat, Energie en Duurzame Ontwikkeling, Paul Magnette, ondertekende dit akkoord met Fedis Fedis (Belgische Federatie van Distributieondernemingen), Unizo (Unie van Zelfstandige Ondernemers) en de UCM (Union des Classes Moyennes).

Dit akkoord is het vervolg op de beleidsverbintenissen die in 2008 in het kader van de lente van het Leefmilieu zijn aangegaan. Het is tevens een antwoord op de engagementen die door België op internationaal en Europees niveau werden aangegaan. Voor meer informatie in verband met dit akkoord kan u contact opnemen met Jeroen Janssens op het nummer 0477 47 70 00. Het persartikel vindt u hier.

Uw selectie

  • Openbare besturen
  • Duurzaam aankoopbeleid
  • Instrumenten
Terug naar selectie


Navigatie


Zoeken© MVO Vlaanderen Koning Albert-II laan 35 bus 20, 1030 Brussel info@mvovlaanderen.be tel. +32 (0)3 877 16 04 disclaimer
MVO Vlaanderen is een initiatief van Vlaamse overheid naar boven